Če se kislega zelja v teh dneh še niste preobjedli, nič hudega. Kislo zelje je eno od najbolj zdravih jedi, posebej pozimi pa je dober vir C-vitamina, še posebej, če ga uživamo surovega.
Vendar pa največkrat 'paše' dušeno, praženo, kuhano ali kako drugače narejeno. Tokrat vam ponujamo recept za segedinski golaž, ki pa pripravimo v pečici. Pečico danes večinoma uporabljamo za peko mesa ali slaščic, je pa uporabna za pripravo pravzaprav vseh vrst jedi, ki jih običajno kuhamo na ploščah štedilnika.
V primerjavi s pripravo na štedilniku pečica veliko bolj enakomerno porazdeli toploto po jedi, saj jo z njo 'obliva' z vseh strani, ne le z ene, spodnje. Tako jed dobi močnejši okus in je bolj enakomerno skuhana.
Sestavine
- 600 g mešanice svinjske vratovine in reber
- 800 g kislega zelja
- 300 g čebule
- 3–4 stroki česna
- maščoba (najboljša je svinjska mast)
- nekaj rezin slanine
- sol
- poper (mleti + 5 zrn)
- 3–4 manjši lovorovi listi
- 3 brinove jagode
- majaron po okusu
- mleta kumina po okusu
- 2 žlički mlete rdeče sladke paprike
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 0,5 l vode ali jušne osnove, lahko pa uporabite tudi zelnico
Priprava
Pečico segrejte na 150 do 160 stopinj.
Zelje najprej poskusite in če se vam zdi prekislo, ga oplaknite z mrzlo vodo.
Nasekljajte čebulo in česen, meso narežite na koščke, rebra razrežite.
V posodi, primerni za pečico, segrejte žlico maščobe, in na njej prepražite sesekljano čebulo in ko ta oveni, dodajte še česen, ki ga pražite samo toliko, da zadiši.
Dodajte narezano meso in ga pražite toliko časa, da z vseh strani posivi, potem pa dodajte začimbe in pražite približno 5 minut oziroma toliko, da se arome začimb sprostijo in enakomerno razporedijo.
Na koncu dodajte zelje in tekočino. Če želite bolj kisel okus, dodajte zelnico. V tem primeru ustrezno zmanjšajte količino vode ali jušne osnove, skupaj pa naj bo tekočine približno pol litra.
Vse skupaj premešajte, potem pa na površino položite rezine slanine, pokrijte in postavite v ogreto pečico.
Če posoda nima pokrova, jo zatesnite z alufolijo. Kakšnih 20 minut jo pecite pokrito na srednjem nivoju, potem pa še odkrito nadaljnjih 20 minut. Zadnjih pet minut lahko, če želite, pojačate temperaturo in segrevanje usmerite z vrha, tako da se površina rahko zapeče - pri tem pa bodite previdni in opazujte dogajanje v pečici, da se vam površina preveč ne zažge.