Zanimivosti

Segedinar iz pečice

kl
3. 1. 2021, 12.17
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 08.31
Deli članek:

Ste kdaj pomislili, da bi ga pripravili malo drugače?

splet
Segedinski golaž

Če se kislega zelja v teh dneh še niste preobjedli, nič hudega. Kislo zelje je eno od najbolj zdravih jedi, posebej pozimi pa je dober vir C-vitamina, še posebej, če ga uživamo surovega.

Vendar pa največkrat 'paše' dušeno, praženo, kuhano ali kako drugače narejeno. Tokrat vam ponujamo recept za segedinski golaž, ki pa pripravimo v pečici. Pečico danes večinoma uporabljamo za peko mesa ali slaščic, je pa uporabna za pripravo pravzaprav vseh vrst jedi, ki jih običajno kuhamo na ploščah štedilnika.

V primerjavi s pripravo na štedilniku pečica veliko bolj enakomerno porazdeli toploto po jedi, saj jo z njo 'obliva' z vseh strani, ne le z ene, spodnje. Tako jed dobi močnejši okus in je bolj enakomerno skuhana.

Sestavine

  • 600 g mešanice svinjske vratovine in reber
  • 800 g kislega zelja
  • 300 g čebule
  • 3–4 stroki česna
  • maščoba (najboljša je svinjska mast)
  • nekaj rezin slanine
  • sol
  • poper (mleti + 5 zrn)
  • 3–4 manjši lovorovi listi
  • 3 brinove jagode
  • majaron po okusu
  • mleta kumina po okusu
  • 2 žlički mlete rdeče sladke paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 0,5 l vode ali jušne osnove, lahko pa uporabite tudi zelnico

Priprava

Pečico segrejte na 150 do 160 stopinj.

Zelje najprej poskusite in če se vam zdi prekislo, ga oplaknite z mrzlo vodo.

Nasekljajte čebulo in česen, meso narežite na koščke, rebra razrežite.

V posodi, primerni za pečico, segrejte žlico maščobe, in na njej prepražite sesekljano čebulo in ko ta oveni, dodajte še česen, ki ga pražite samo toliko, da zadiši.

Dodajte narezano meso in ga pražite toliko časa, da z vseh strani posivi, potem pa dodajte začimbe in pražite približno 5 minut oziroma toliko, da se arome začimb sprostijo in enakomerno razporedijo.

Na koncu dodajte zelje in tekočino. Če želite bolj kisel okus, dodajte zelnico. V tem primeru ustrezno zmanjšajte količino vode ali jušne osnove, skupaj pa naj bo tekočine približno pol litra.

Vse skupaj premešajte, potem pa na površino položite rezine slanine, pokrijte in postavite v ogreto pečico.

Če posoda nima pokrova, jo zatesnite z alufolijo. Kakšnih 20 minut jo pecite pokrito na srednjem nivoju, potem pa še odkrito nadaljnjih 20 minut. Zadnjih pet minut lahko, če želite, pojačate temperaturo in segrevanje usmerite z vrha, tako da se površina rahko zapeče - pri tem pa bodite previdni in opazujte dogajanje v pečici, da se vam površina preveč ne zažge.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog