Prihajajo božični in novoletni prazniki, ko bomo veliko uporabljali pečico – za pripravo mesnih in zelenjavnih jedi ter za peko piškotov, kolačev in drugih sladic, ki praznično zadišijo po našem domu. Zato je pametno, da dodobra očistimo pečico in druge kuhinjske aparate, ki jih bomo pri tem potrebovali. Pri čiščenju sodobnejše pečice si lahko pomagamo z avtočistilnim programom, spet drugi se bomo lotili čiščenja na klasičen način. A verjetno si pri tem nihče ne želi uporabiti »tovarne« kemikalij, ki bi sicer precej hitro, agresivno očistile pečico, vendar lahko resno ogrozijo naše zdravje. Poznate naravno alternativo?
Na pomoč, soda bikarbona!
Soda bikarbona bo v prazničnih dneh zagotovo nepogrešljiv pripomoček pri pripravi mehkega in vzhajanega testa, prav tako pa je nepogrešljiva pri temeljitem čiščenju in še kako uporabna pri odstranjevanju trdovratnih madežev. Za čiščenje pečice pripravite pasto iz sode bikarbone. Potrebujete približno sto gramov sode bikarbone in nekaj žlic vode. Pečico najprej povsem izpraznite, odstranite pekače in rešetke. Zdaj sodo bikarbono zmešajte s štirimi žlicami vode, da nastane gosta pasta, in jo namažite po vsej pečici, razen po zgornjem grelu. Zaprite in pustite delovati čez noč.
Pustite delovati čez noč
Medtem se lahko lotite čiščenja rešetk. Rešetke najprej dobro operite pod vrelo vodo, da zmehčate trdovratne zažgane madeže, nato pa jih popršite z mešanico kisa, detergenta in vode ter dobro zdrgnite z grobo stranjo gobice za pomivanje posode. Sperite z vodo in osušite. Podobno naredite s pekači. Ko preteče dovolj časa, pasto, ki ste jo nanesli po pečici, popršite s kisom. Kis bo reagiral s sodo bikarbono in nastala bo aktivna bela pena. Pustite delovati vsaj 15 minut, nato ostanke z mehko krpo obrišite do čistega. Znova popršite s kisom, ki bo odstranil še morebitne ostanke sode bikarbone, ter še enkrat obrišite. Na koncu pečico obrišite z vlažno krpo, vstavite rešetke in začnite praznično peko.