Zanimivosti

Kostanj: še je čas, da ga naberete

kl
7. 11. 2020, 11.15
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 11.21
Deli članek:

Zakaj ne bi izkoristili prijetno popoldne in se odpravili v gozd po kostanj? Potem pa ga pripravite doma v pečici ali pa kot mousse.

splet
Pečeni kostanj in kostanjev mousse

Kostanj je odlična jesenska jed, saj je bogat z minerali in vitamini, ker je skoraj povsem iz škroba, pa je tudi precej lahko prebavljiva, a vendar nasitna jed.

Pečeni kostanj je tradicionalna jesenska ponudba na ulicah.  Lahko pa si ga pripravite tudi sami v domači pečici.

Kako? Zelo preprosto. Pečico ogrejemo na 250 stopinj. Medtem z nožkom vodoravno zarežemo v kostanj preko trebušastega dela. Pri tem pazimo, da zarežemo le v lupino in kožico, nikakor pa ne v meso, saj lahko kostanj zaradi tega med peko razpade.

Tako narezan kostanj položimo v posodo z mrzlo vodo in ga pokuhamo, dokler ne zavre. S tem mu dodamo vlago, zaradi katere se bo kasneje lepo lupil. Ko voda zavre, kostanj poberemo z žlico ali penovko in ga razporedimo po pekaču, da je trebušasti del z zarezico obrnjen navzgor.

Pekač potisnemo v pečico in pustimo, da se peče od 15 do 20 minut. Po tem času poskusimo kakšnega debelejšega in če še ni dovolj pečen pustimo v pečici še nekaj časa. Vendar ne predolgo.

Lahko pa iz kostanja pripravite tudi mousse.

Zanj potrebujete:

  • 300 gramov pečenega kostanja
  • 5 žlic rjavega sladkorja
  • 2 žlici zmehčanega masla na sobni temperaturi
  • 1 deciliter tople vode
  • 2 decilitra toplega mleka
  • 2 rumenjaka
  • 2,5 decilitra sladke smetane
  • 2 žlici ruma

V mešalniku kostanje zmeljite v prah. Dodajte jim žlico sladkorja in maslo ter vse skupaj zmešajte v gladko zmes.

Nato v ponvi zmešajte in približno šest minut segrevajte vodo s preostalim sladkorjem, dokler ne zadiši po karameli.

Polovico sladkornega sirupa vmešajte v rumenjake, polovico pa zlijte v mleko. Obe sestavini zmešajte, zlijte v ponev in segrevajte približno tri minute.

Segreto zmes dodajte kostanjevemu prahu in dodajte še rum.

Vsemu skupaj dodajte še stepeno sladko smetano in premešajte, dokler ne nastane gladka zmes.

To postavite v hladilnik, da se ohladi in malo strdi. Postrežete hladno.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog