Kostanj je odlična jesenska jed, saj je bogat z minerali in vitamini, ker je skoraj povsem iz škroba, pa je tudi precej lahko prebavljiva, a vendar nasitna jed.
Pečeni kostanj je tradicionalna jesenska ponudba na ulicah. Lahko pa si ga pripravite tudi sami v domači pečici.
Kako? Zelo preprosto. Pečico ogrejemo na 250 stopinj. Medtem z nožkom vodoravno zarežemo v kostanj preko trebušastega dela. Pri tem pazimo, da zarežemo le v lupino in kožico, nikakor pa ne v meso, saj lahko kostanj zaradi tega med peko razpade.
Tako narezan kostanj položimo v posodo z mrzlo vodo in ga pokuhamo, dokler ne zavre. S tem mu dodamo vlago, zaradi katere se bo kasneje lepo lupil. Ko voda zavre, kostanj poberemo z žlico ali penovko in ga razporedimo po pekaču, da je trebušasti del z zarezico obrnjen navzgor.
Pekač potisnemo v pečico in pustimo, da se peče od 15 do 20 minut. Po tem času poskusimo kakšnega debelejšega in če še ni dovolj pečen pustimo v pečici še nekaj časa. Vendar ne predolgo.
Lahko pa iz kostanja pripravite tudi mousse.
Zanj potrebujete:
- 300 gramov pečenega kostanja
- 5 žlic rjavega sladkorja
- 2 žlici zmehčanega masla na sobni temperaturi
- 1 deciliter tople vode
- 2 decilitra toplega mleka
- 2 rumenjaka
- 2,5 decilitra sladke smetane
- 2 žlici ruma
V mešalniku kostanje zmeljite v prah. Dodajte jim žlico sladkorja in maslo ter vse skupaj zmešajte v gladko zmes.
Nato v ponvi zmešajte in približno šest minut segrevajte vodo s preostalim sladkorjem, dokler ne zadiši po karameli.
Polovico sladkornega sirupa vmešajte v rumenjake, polovico pa zlijte v mleko. Obe sestavini zmešajte, zlijte v ponev in segrevajte približno tri minute.
Segreto zmes dodajte kostanjevemu prahu in dodajte še rum.
Vsemu skupaj dodajte še stepeno sladko smetano in premešajte, dokler ne nastane gladka zmes.
To postavite v hladilnik, da se ohladi in malo strdi. Postrežete hladno.