Poleg tega, da so idealne za hitri obrok v vsakem letnem času, paštete in drugi doma narejeni namazi ne vsebujejo škodljivih konzervansov in so zato zdrava in okusna alternativa konzerviranim izdelkom. Predstavljamo vam enostaven in praktičen recept za pašteto iz dimljenega lososa.
Sestavine zadostujejo za pašteto za dve osebi, priprava pa vam bo vzela vsega 15 minut.
Potrebujete:
200 g dimljenega lososa
žličko kislega mleka (lahko tudi grškega jogurta)
200 g kremastega sira (lahko mascarponeja ali tudi topljeni sir)
6 črnih oliv brez koščic
sok pol limone
žličko nasekljanega peteršilja
žličko nasekljanega kopra
žličko nasekljane bazilike
8 kaper
sol in poper po okusu - lahko tudi kajenski poper
Dimljeni losos narežite na manjše kose. V multipraktik ali blender pa poleg koščkov dodajte vse ostale sestavine, razen dišav. Miksajte tako dolgo, da bo zmes postala gladka po vašem okusu - če imate raje bolj zrnato strukturo, miksajte samo zelo kratek čas.
V pašteto na koncu vmešajte še na drobno narezane dišave (peteršilj, baziliko in koper), dajte v primerno posodo in postavite v hladilnik, da se zgosti.
Pašteto lahko namažete na kruh, toaste, bruskete ali krekerje. Nihče pa vam seveda ne brani, da je ne pojeste kar tako ...