Zanimivosti

Naj pokvarjena hrana ne pokvari vašega zdravja

Z.F.
15. 8. 2020, 21.13
Posodobljeno: 15. 8. 2020, 21.38
Deli članek:

Koristno je poznati vsaj nekaj zakonitosti pravilnega shranjevanja živil, saj s pametnim shranjevanjem, in že pred tem tudi nakupovanjem, zmanjšamo možnost, da bi se živila pokvarila.

Dreamstime
V hladilnik ne shranjujte velikih količin tople hrane, saj bi s tem povzročili dvig temperature.

Hladilnik ni le omara za priročno odlaganje hrane, temveč je visokotehnološka naprava, kimočno olajša shranjevanje živil različnih vrst, ki potrebujejo različno hrambo, da bi ostala sveža, zdrava in okusna. V notranjosti novodobnih hladilnikovso različna temperaturna območja, ki lahko ob pravilnem shranjevanju živil precej podaljšajo njihovo trajnost, poleg tega pa pomagajo vzdrževati higieno ter tako preprečujejo pojav neželenih bakterij.

Sveže meso

Sveže meso, ribe in perutnino do uporabe pustite v originalni embalaži, saj tako zmanjšate izpostavljenost teh živil škodljivim bakterijam. Surovo mleto meso je, če ga hranite v hladilniku, treba porabiti v enem ali dveh dneh, ali pa ga zamrznite za največ štiri mesece. Kuhana riba bo v hladilniku zdržala do štiri dni, medtem ko imajo jagnjetina, svinjina in govedina nekoliko daljši rok trajanja, a jih vseeno v hladilniku ne hranite dlje od pet dni.

Dreamstime
Ostanki hrane, ki je niste pojedli, bodo zdržali do dva dni.

Mleko, jajca, skuta

Skuto, jogurt, kislo in sladko smetano ter mleko pustite v originalni embalaži. Neporabljeno mleko ali kislo smetano, ki ste jo prelili v posodo in je trenutno ne potrebujete več, pokrijte s plastično folijo. Jajca in mleko raje hranite na spodnjih ali srednjih policah hladilnika, tam je načeloma temperatura nižja in konstantna. Ker jajca rada vpijejo vonj iz okolja, jih postavite čim dlje od živil z izrazitim vonjem. Sir do uporabe pustite v embalaži, v kateri ste ga kupili, po odprtju pa ga ovijte v povoščen papir za shranjevanje ali plastično folijo.

Kam z ostanki hrane

Ohlajeno kuhano hrano, ki je niste pojedli in bi jo radi shranili za naslednji dan, dajte v neprodušno, dobro zatesnjeno majhno posodo, saj boste tako zmanjšali možnost vnosa neželenih bakterij in preprečili širjenje vonjav. Nekatere vrste bakterij so odporne proti procesu kuhanja in se lahko razvijejo pri sobni temperaturi, zato tudi kuhano hrano shranjujte v hladilniku. Sicer pa vse ostanke shranite čim prej, v dveh urah, poleti pa v eni uri po pripravi hrane. Juhe in enolončnice lahko v hladilniku hranite od tri do štiri dni, medtem ko zamrznjene zdržijo tudi do tri mesece.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!