V ZDRAVILSTVU IN KULINARIKI

Tako močan, da nosi Ime grškega heroja

Z.F.
2. 8. 2020, 15.24
Deli članek:

Rman že od nekdaj velja za zelo cenjeno rastlino, ki jo zdravilci uporabljajo zoper številne tegobe v času prehladov, uporaben pa je tudi v kulinariki. Na Kitajskem so posušena stebla uporabljali za napovedovanje prihodnosti.

Dreamstime
Rman se uporablja proti vročini, griži, driski, krvaveči zlati žili, zvišanemu krvnemu tlaku, ob izostankih mesečnega perila …

Rman je svoje ime dobil po neranljivem Ahilu, njegovo latinsko ime je namreč Achillea millefolium L. Danes rman poznamo pod številnimi ljudskimi imeni, kot so jermanec, kačjek, purečjak in škorocelj. Poznamo ga kot trajnico, ki zraste do 50 centimetrov, ima pokončno, čvrsto steblo, ki raste iz plazeče korenike. Prepoznamo ga po suličastih listih, ki se razcepijo v manjše lističe, ti pa so izmenično nameščeni. Zacveti v začetku poletja v odtenkih od bele pa do rožnate, v čudovitih cvetnih koških, ki jih obletavajo čebele.

V času prehladov, glavobolov in za rane

V rmanu najdemo številna eterična olja in druge učinkovine, ki blažijo vnetja, pomagajo pri prebavnih težavah, prekomernem potenju in pri zaustavljanju krvavitev. Čaj iz rmana praviloma uporabljamo v času prehladnih obolenj, ko nastopi vročina, prehlad ali gripa. Nepogrešljiv je tudi pri gastrointestinalnih težavah. Rmanov čaj ali poparek lahko uporabljate kot podporno zdravilo pri celjenju globokih ran. Če boste rane s čajem redno izpirali, boste preprečili vnetja, delno pa deluje tudi kot analgetik. Nepogrešljiv je pri glavobolih, saj deluje kot blago pomirjevalo. Pogosto ga priporočajo pri zlati žili in težavah z zaostajanjem mesečnega perila ter spremljajočih bolečinah.

Sušimo na temnem in suhem mestu

V zdravilne namene rman uporabljamo posušen. Nabiramo nadzemne dele rastline, ki jih razprostremo na ravno podlago, in pazimo, da se stebla med seboj ne stikajo. Rman sušimo na senčnem, a toplem mestu, približno teden dni. Posušenega shranimo v steklenih kozarcih. Dobro zapremo, da ujamemo aromo. V kulinarične namene se praviloma uporablja svež. Številni ga uporabljajo kot dekoracijo. Lističi so odlična popestritev pri poletnih solatah, nadzemni deli rastline pa so priljubljeni pri pripravi likerjev in zdravilnih grenčic.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno