Zanimivosti

Najboljši ledeno vroči par

Tina Lucu
5. 7. 2020, 14.30
Deli članek:

★★★ REVIJA LIZA MAJA ★★★

profimedia
kava s sladoledom, ledena kava

Kava in sladoled sta odličen par. Ona je grenka in vodena, on je sladek in mlečen. Ona uživa, ko je močna, črna in vroča, on, ko je hladen, mehek in se mu nihče ne more upreti. Kava in sladoled - tako različna, a skupaj tako popolna.

Tukaj je nekaj predlogov za idealne kombinacije obojega:

eaa4b6f52bf42b628ff8e7a0c2705989.jpeg

Kavna granita

Za 4 osebe potrebujete:

500 ml močne kave

7 g rjavega sladkorja

250 ml stepene smetane

1 žlico sladkorja v prahu

1 žličko kakava

1 V močni kavi stopite sladkor, počakajte, da se ohladi, in jo nato postavite v hladilnik. Kavo prelijte v plitev model in ga postavite v zamrzovalnik.

2 Ko se naredi skorja, jo strite z žlico, model postavite nazaj v zamrzovalnik in postopek večkrat ponovite.

3 V tem času v hladilniku ohladite skledo in nato v njej stepite smetano s sladkorjem.

4 Kavne kristale porazdelite po kozarčkih, dodajte stepeno smetano in sladico potresite s kakavom. 

a8ef7e3a02e1351ec30e5a43a82d7ff1.jpeg

Kava s sladoledom

Za 4 osebe potrebujete:

1 l filtrirane kave

100 ml kondenziranega mleka

100 ml jajčnega likerja

15 g sladkorja v prahu

4 kepice vaniljevega sladoleda

1 žlico čokoladnih ostružkov

1 Kavi primešajte mleko, liker in sladkor ter jo prelijte v 4 debele kozarce.

2 V vsak kozarec denite po 1 kepico sladoleda. Potresite ga s čokoladnimi ostružki in sladico takoj postrezite.

d72357572c46b8b2e88556a2e4eee41f.jpeg

Hitri kavni napitek

Za 4 osebe potrebujete:

1 žlico instant kave

2 žlici drobno mletega sladkorja

400 ml polnomastnega mleka

18 kock ledu

1 Kavo stresite v plastično vrečko in jo s pomočjo valjarja zdrobite v prah.

2 Sladkor stresite v blender mešalnik, dodajte kavo, mleko in ledene kocke ter vse skupaj na hitro ukašite.

3 Pripravljeno mešanico porazdelite po visokih kozarcih in jo takoj postrezite.

fc2bd3dd2a13a6f3555bdfb2ea67a1c4.jpeg

Sladoledni kavni desert

Za 4 osebe potrebujete:

400 ml vaniljevega sladoleda

400 ml mandljevega sladoleda

400 ml čokoladnega sladoleda

10 bebi piškotov

60 g lešnikov

2 žlici rjavega trsnega sladkorja

1 žlico sladkorja

10 g masla

40 g čokolade

1 Pravokotni model obložite s folijo za živila in ga žlico za žlico hitro napolnite z različnimi vrstami sladoleda. Pokrijte z bebi piškoti, model ovijte v folijo za živila in ga postavite v zamrzovalnik.

2 V tem času v ponvi popražite sesekljane lešnike, dodajte maslo in obe vrsti sladkorja ter mešajte, dokler se vse skupaj ne karamelizira. Ponev odstavite. Sladoled s piškoti previdno prevrnite iz modla in ga prelijte z vročo karamelo z lešniki. Okrasite s stopljeno čokolado, desert zrežite na rezine in ga takoj postrezite.

Še več predlogov za sladko osvežitev v vročih poletnih dneh najdete v ★★★ REVIJA LIZA MAJA ★★★