Kava in sladoled sta odličen par. Ona je grenka in vodena, on je sladek in mlečen. Ona uživa, ko je močna, črna in vroča, on, ko je hladen, mehek in se mu nihče ne more upreti. Kava in sladoled - tako različna, a skupaj tako popolna.
Tukaj je nekaj predlogov za idealne kombinacije obojega:
Kavna granita
Za 4 osebe potrebujete:
500 ml močne kave
7 g rjavega sladkorja
250 ml stepene smetane
1 žlico sladkorja v prahu
1 žličko kakava
1 V močni kavi stopite sladkor, počakajte, da se ohladi, in jo nato postavite v hladilnik. Kavo prelijte v plitev model in ga postavite v zamrzovalnik.
2 Ko se naredi skorja, jo strite z žlico, model postavite nazaj v zamrzovalnik in postopek večkrat ponovite.
3 V tem času v hladilniku ohladite skledo in nato v njej stepite smetano s sladkorjem.
4 Kavne kristale porazdelite po kozarčkih, dodajte stepeno smetano in sladico potresite s kakavom.
Kava s sladoledom
Za 4 osebe potrebujete:
1 l filtrirane kave
100 ml kondenziranega mleka
100 ml jajčnega likerja
15 g sladkorja v prahu
4 kepice vaniljevega sladoleda
1 žlico čokoladnih ostružkov
1 Kavi primešajte mleko, liker in sladkor ter jo prelijte v 4 debele kozarce.
2 V vsak kozarec denite po 1 kepico sladoleda. Potresite ga s čokoladnimi ostružki in sladico takoj postrezite.
Hitri kavni napitek
Za 4 osebe potrebujete:
1 žlico instant kave
2 žlici drobno mletega sladkorja
400 ml polnomastnega mleka
18 kock ledu
1 Kavo stresite v plastično vrečko in jo s pomočjo valjarja zdrobite v prah.
2 Sladkor stresite v blender mešalnik, dodajte kavo, mleko in ledene kocke ter vse skupaj na hitro ukašite.
3 Pripravljeno mešanico porazdelite po visokih kozarcih in jo takoj postrezite.
Sladoledni kavni desert
Za 4 osebe potrebujete:
400 ml vaniljevega sladoleda
400 ml mandljevega sladoleda
400 ml čokoladnega sladoleda
10 bebi piškotov
60 g lešnikov
2 žlici rjavega trsnega sladkorja
1 žlico sladkorja
10 g masla
40 g čokolade
1 Pravokotni model obložite s folijo za živila in ga žlico za žlico hitro napolnite z različnimi vrstami sladoleda. Pokrijte z bebi piškoti, model ovijte v folijo za živila in ga postavite v zamrzovalnik.
2 V tem času v ponvi popražite sesekljane lešnike, dodajte maslo in obe vrsti sladkorja ter mešajte, dokler se vse skupaj ne karamelizira. Ponev odstavite. Sladoled s piškoti previdno prevrnite iz modla in ga prelijte z vročo karamelo z lešniki. Okrasite s stopljeno čokolado, desert zrežite na rezine in ga takoj postrezite.
Še več predlogov za sladko osvežitev v vročih poletnih dneh najdete v ★★★ REVIJA LIZA MAJA ★★★