Ponudba

Kakovost skute na policah je lahko vprašljiva

Z.F.
18. 4. 2020, 10.30
Deli članek:

Ponudba skute je pestra, saj jo lahko kupimo predpakirano v vseh večjih živilskih trgovinah, na tržnicah ali v manjših, specializiranih prodajalnah. Pa vendar njena kakovost ni zmeraj takšna, kot bi morala biti.

Profimedia
Zaradi dobre aminokislinske sestave je skuta nepogrešljiv nadomestek mesa, vsekakor pa dober vir beljakovin.

V Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili testiranje 11 vzorcev skute različnih trgovskih in blagovnih znamk ter preverili, kako se v kemijskih, mikrobioloških in senzoričnih lastnostih razlikujejo predpakirane skute. Med testiranimi izdelki – za kilogram skute so odšteli od 2,78 do 5,37 evra – so bili na vrhu izdelki slovenskega porekla, a ta podatek ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, mleko, slovenska. Za kilogram najboljše skute na testu boste odšteli 3,78 evra in je trgovske znamke, za kilogram drugouvrščene pa boste odšteli 5,37 evra in je blagovne znamke.

Kakšne so pomanjkljivosti

Rezultati so pokazali, da imamo slovenski potrošniki na izbiro veliko dobre skute na eni strani, a tudi pomanjkljivih na drugi strani. V okviru testiranja so pri štirih izdelkih ugotovili pomanjkljivo obvladovanje higienskih zahtev (povečana vsebnost kvasovk, pri enem izdelku pa so ugotovili tudi vsebnost bakterije E. coli). Največje razlike med izdelki pa so se pokazale pri oceni senzoričnih lastnosti.

Vir beljakovin

Skuta je fermentiran mlečni izdelek iz skupine svežih sirov, za katere je značilno, da ne zorijo. Zaradi večje vsebnosti vlage in bogate sestave hranil je skuta ob neupoštevanju higienskih pravil in pravil rokovanja z izdelkom hitro pokvarljivo živilo. V okviru testa so preverili kemijske parametre (vsebnost maščobe, vsebnost suhe snovi), izvedli nekatere mikrobiološke preiskave (vsebnost mlečnokislinskih bakterij, E. coli, koagualaza pozitivnih stafilokokov ter plesni in kvasovk) in preverili senzorično kakovost. Po oceni bi lahko vsi pregledani izdelki nosili prehransko trditev »visoka vsebnost beljakovin«, saj te predstavljajo več kot 20 odstotkov energijske vrednosti izdelka. Skuto uvrščamo namreč med beljakovinska živila, zaradi dobre aminokislinske sestave pa je tudi ustrezen nadomestek za meso v prehrani. Vsebnost beljakovin v testiranih skutah se giblje od 9,7 do 14 gramov na 100 gramov izdelka, kar pomeni od 26 do 69 odstotkov celotne energijske vrednosti izdelka. 

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

mikrovalovna pečica
Nepogrešljiv aparat

Določeno hrano lahko v mikrovalovni pečici raznese ali pa celo zogleni

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij