ECI, PECI, PEC

Je bolje izbrati sladkor ali umetno sladilo? Z ničimer telesu ne delamo usluge …

Z.F.
24. 11. 2019, 16.41
Deli članek:

V nadaljevanju vam ponujamo zgolj nekatera dejstva, ki govorijo v prid sladkorju oziroma umetnim sladilom. Kaj je boljša in varnejša izbira, presodite sami.

Dreamstime
Sami presodite, kaj je boljša in pravilnejša izbira.

Kljub dobrim lastnostim, ki jih imajo umetna sladila, kot so preprečevanje ustne gnilobe, nizek glikemični indeks in zmanjšanje kalorične vrednosti živil, pa ne predstavljajo popolne rešitve. Številne raziskave kažejo, da so uporabniki umetnih sladil v telo vnesli enako ali celo večjo količino kalorij.

Težava se skriva v dejstvu, da umetna sladila kratkoročno res ne dvignejo raven krvnega sladkorja, a dvignejo raven inzulina. To se zgodi zato, ker brbončice zaznajo sladek okus in možganom pošljejo sporočilo, da v telo prihaja energija. Če sladkemu okusu ne bo sledila hrana, se bo pojavilo hrepenenje po hrani, po navadi visoko kalorični, saj bo telo začelo iskati sladkorje. Z uživanjem umetnih sladil se lahko poveča tveganje za pojavom debelosti, pa tudi presnovnega sindroma, ki je skupek številnih zdravstvenih težav, ki povečujejo možnost za nastanek bolezni srca, diabetesa, visokega krvnega tlaka in odpornosti na inzulin.