Amarant

Spoznajmo obredno žito Aztekov in Inkov

Z.F.
27. 10. 2019, 11.09
Deli članek:

Jesen in zima po navadi na jedilnike prineseta nekoliko bolj krepko, a prevečkrat tudi težko hrano. Tokrat vam predstavljamo amarant, psevdožito, ki je primerno tudi za ljudi z glutensko intoleranco.

dreamstime
Amarant lahko uživamo kuhan, zmlet ali pečen.

Amarant je pri Aztekih igral pomembno vlogo, ne samo v prehrani, temveč tudi  pri religioznih obredih. Zaradi izjemne hranilne sestave amarant imenujejo tudi žito za moč. Mala zrnca povečujejo duševno in telesno zmogljivost, izboljšujejo razpoloženje in celo upočasnjujejo procese staranja. In poleg tega amarant ne vsebuje glutena.

Malo kalorij, veliko beljakovin

Če amaranta še niste pripravljali, je tu preprost napotek: pripravite ga povsem enako kot denimo ajdo ali riž. Delež ogljikovih hidratov je bistveno manjši kot pri drugih žitih, 100 gramov amaranta jih vsebuje le 56 gramov, pa še ti so lažje prebavljivi in počasi dvigujejo raven krvnega sladkorja. Če preverimo kalorije, ugotovimo, da jih je v 100 gramih amaranta 365, kot v približno enaki količini ajde ali kvinoje. V tej količini amarant vsebuje še sedem gramov balastnih snovi, 14 gramov beljakovin, minerale, kot so magnezij, kalcij, kalij in železo, ter vitamine A, B1, C, E in K.

Protivnetno delovanje

Nutricionisti so potrdili, da amarant vsebuje veliko sestavin, ki delujejo protivnetno. To so predvsem zdrave maščobe in peptidi. Z uživanjem amaranta lahko tako preprečimo vnetja v telesu in zmanjšamo tveganje za številne kronične bolezni, med drugim tudi različne oblike raka. Vlaknine in fitohranila pa poskrbijo za naravno zniževanje krvnega tlaka, kar posledično koristi našemu srcu in ožilju.

Kuhan, surov ali pečen

Amarant vsebuje zdrave maščobe in rastlinske sterole, ki ugodno vplivajo na raven holesterola in zmanjšujejo tveganje razvoja srčno-žilnih bolezni. 

Amarant ima nekoliko oreščkast okus. Na hitro morda spominja na mandlje ali celo lešnike. Pripravite ga lahko kot prilogo k zelenjavnim jedem, odlično se obnese v juhah, narastkih, kot priloga na splošno, kot osnova za solate ali jedi iz ponve pa tudi kot sladica. Če ga želite uživati toplega, zrnca najprej oplaknite pod tekočo vodo, nato jih vsujte v lonec, zalijte z dvojno količino vode ali zelenjavne juhe ter zavrite in kuhajte pri nizki temperaturi, dokler voda ali juha ne povre. Surovega lahko zmeljete ali zdrobite v možnarju in uporabite kot dodatek k smutijem ali sadnim krožnikom, kosmičem. Dodajte le nekaj tekočine in dobro premešajte. Lahko pa pripravite ekspandiran amarant. Ponev dobro segrejte, a ne dodajajte maščobe; vanjo stresite amarantova zrnca in pokrijte. Ko se pokanje konča, takoj odstavite, saj se zrnca hitro zažgejo. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov