Drobnjak je trajnica, ki je nezahtevna za vzgojo. Sicer je enoletnica, a se navadno za naslednje leto zasadi kar sam. Na Kitajskem so ga uporabljali že pred 4000 leti, tako v kulinarične kot zdravstvene namene. Semena cvetov še danes marsikje uporabljajo kot afrodiziak, medtem ko ga Romi uporabljajo kot pomoč pri vedeževanju.
Vir vitamina C
Drobnjak je po učinkovinah pa tudi po okusu zelo podoben česnu, le da so učinkovine v njem v nekoliko manjših količinah, a daleč od tega, da bi bile zanemarljive. V 100 gramih drobnjaka je kar 85 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Vsebuje še številne minerale in vitamine, med njimi vitamin A in B2, gorčična olja, saponine in žveplove spojine.
Zavira staranje
Zaradi visokih vrednosti vitaminov in mineralov ter drugih zdravilnih hranil drobnjak ugodno vpliva na organizem v času prehladov, saj eterična olja čistijo dihalne poti in pomagajo pri izkašljevanju. Zavira tudi procese staranja, deluje antiseptično in očiščevalno, saj spodbuja delovanje ledvic in pospešuje prebavo ter čisti kri.
Naravni antibiotik
Učinkovine drobnjaka so torej zelo podobne tistim, ki jih imata čebula in česen. Zaradi žveplovih spojin ugodno vpliva tudi na celoten žilni sistem, širi žile, redči kri in znižuje holesterol. Tako kot česen je tudi naravni antibiotik, saj hitro zavira vnetne procese. Nekoč je veljala celo vraža, da drobnjak preprečuje črno magijo in vstop zlim duhovom v prostor.