Zanimivosti

Malinove sanje

M. O. Ž., Zarja
17. 6. 2019, 16.01
Deli članek:

Sladica tisočerih lističev ali v originalu millefeuille je poslastica, ki jo lahko naročimo le v najboljših restavracijah. Kljub zahtevnosti priprave (če testo pečete sami) in krhkosti pa lahko to mojstrovino iz šestnajstega stoletja ustvarimo tudi v domači kuhinji. Za nadev lahko uporabimo katerokoli jagodičevje, priporočamo pa maline.

Berry World
Malinove sanje

Za 6 oseb

Priprava: 60 minut     

Sestavine:

Za testo: 225 g moke, 25 g sladkorja v prahu, ščepec soli, 160 g zelo mrzlega masla, 100–120 ml ledene vode.

Za kremo: 3 jajca, 40 g sladkorja, 25 g moke, 1 žlička izvlečka vanilje, 300 ml mleka, 150 ml sladke smetane.

In še: 450 g svežih malin, 1 žlica sladkorja v prahu.

Priprava: Moko presejemo s sladkorjem v prahu in soljo. Dodamo polovico masla, narezanega na kocke. Preostalo maslo ves čas hranimo v hladilniku.  S prsti pregnetemo moko in maslo v drobljivo testo. Prilijemo 100 ml ledene vode in testo zgnetemo v hlebček. Zavijemo ga v prozorno folijo in za pol ure odložimo v hladilnik. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v pravokotnik (40 cm x 28 cm). Preostalo maslo potresemo po razvaljanjem testu. Testo prepognemo, kot bi list papirja zložili v pisemsko kuverto. Potem  testo obrnemo za 90 stopinj, ga ponovno razvaljamo v pravokotnik in ponovimo zlaganje. To ponovimo še trikrat in potem testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo na hladno. Nato testo narežemo na šest kosov. Vsakega razvaljamo 3 mm na tanko. Iz testa izrežemo 18 pravokotnikov (5 cm x 12 cm). Vsak pravokotnik položimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko. Za pol ure postavimo na hladno in pečico ogrejemo na 220 stopinj. Vsak kos testa večkrat prebodemo z vilicami in potresemo s sladkorjem v prahu. Pečemo v pečici 10 minut, potem vzamemo pekač iz pečice, obrnemo liste testa in pečemo še 2 minuti. Pečene lističe odložimo, da se popolnoma ohladijo.

Za kremo stepemo jajca, sladkor, moko in vaniljo. Mleko segrejemo tik pod vreliščem in med mešanjem prilijemo k jajčni zmesi. Mešanico segrevamo na šibkem ognju in z metlico poskrbimo, da se krema zgosti. Prelijemo v drugo skledo in pokrijemo s prozorno folijo. Počakamo, da se krema popolnoma ohladi. Ohlajeno kremo še enkrat premešamo. Smetano stepemo in jo dodamo kremi. Kremo napolnimo v dresirno vrečko. Eno uro, preden sladico postrežemo, kremo nabrizgamo na pečeno testo, naložimo maline, pokrijemo s testom in še enkrat ponovimo. Sladico potresemo s sladkorjem v prahu in takoj ponudimo.

Nasvet

Postopek priprave sladice lahko skrajšamo, če uporabimo že pripravljeno listnato testo. Potrebujemo ga 500 g.

Objavljeno v reviji Zarja št. 24,  11. 6. 2019.