Zanimivosti

Vaniljeva zmrzlina s pomarančnim prelivom in mandlji

A. K., Maja
5. 6. 2019, 16.01
Deli članek:

Mandlje so poznali že v mitoloških časih, ko so veljali za božanski plod, beli cvetovi mandljevca pa so predstavljali simbol plodnosti. Različne svetovne kuhinje uporabljajo mandlje na različne načine, mi pa vam jih tokrat predstavljamo kot dodatek k sladicam.

Dreamstime
Zmrzlino pripravimo že dan pred serviranjem.

Vaniljeva zmrzlina s pomarančnim prelivom in mandlji

25 minut

Sestavine za 8 oseb:

Vaniljeva zmrzlina:
0,5 l sladke smetane
3 jajca
3 rumenjaki
150 g sladkorja
strok vanilje

Priprava:

Zmrzlino pripravimo že dan pred serviranjem. Stepemo sladko smetano. Sladkor in dve žlici vode segrejemo, da postane sladkor lepljiv. V stepalnik damo jajca in dodatne rumenjake ter prilijemo raztopljeni sladkor. Takoj vključimo stepalnik in stepamo toliko časa, da masa postane hladna. Ko maso ohladimo, primešamo stepeno sladko smetano in dodamo burbonsko vaniljo. Maso stresemo v modelčke in jo zamrznemo.

Pomarančni preliv:
150 g sladkorja
sok 2 pomaranč
50 g narezanih mandljev
Pomarančno lupino narežemo na tanke palčke in jih dvakrat blanširamo. Stisnemo dve pomaranči. Sok s sladkorjem povremo, da se zgosti. Dodamo palčke pomaranč, mandlje in pomešamo.

Nasvet: Zmrzlino stresemo iz modelčka na krožnik in prelijemo s pomarančnim prelivom.

Objavljeno v reviji Maja št. 10, 10. 5. 2019.