Zanimivosti

Najboljše za na žlico! Avgolemono z mesnimi cmočki

A. K., Maja
24. 5. 2019, 16.01
Deli članek:

Že veste, kaj boste danes kuhali? Ne? Kaj pa, če pripravite jed po našem receptu?

dreamstime
Avgolemono z mesnimi cmočki

Avgolemono z mesnimi cmočki
25 minut

Sestavine za 4 osebe:
250 g zmletega piščančjega mesa
3 velika jajca
3 nadrobljene rezine belega kruha (približno 85 g)
2 strta stroka česna
4 žlice drobno sesekljane sveže mete
30 g nastriženega svežega kopra
1/2 žličke soli
1/2 žličke nastrgane limonine lupinice
625 ml piščančje jušne osnove
110 g orza (testenine v obliki zrna)
60 ml limoninega soka (približno 2 limoni)

Priprava:

V skledi zmešamo piščančje meso, eno jajce, kruh, česen, meto, tri žlice kopra, pol žličke soli in limonino lupinico. Dobro pregnetemo in zmes oblikujemo v 24 cmočkov.

V kozici z odebeljenim dnom na zmernem ognju zavremo jušno osnovo, preostalo sol in 625 ml vode. Dodamo orzo in kuhamo 7 minut.

Zmanjšamo ogenj, da juha preneha vreti, nato vanjo previdno spustimo cmočke in kuhamo 5 minut oz. dokler se povsem ne skuhajo, orzo pa zmehča.

V skledici stepemo limonin sok in preostali jajci. V jajčno zmes počasi vmešamo nekaj vroče juhe, nato vse skupaj vmešamo v juho, kuhamo le 30 sekund in odstavimo. Dodamo preostali koper in takoj postrežemo. Juhe ne smemo pogrevati.

Objavljeno v reviji Maja št. 10, 10. 5. 2019.