Zanimivosti

Za prste obliznit': quiche s piščancem in brokolijem

A. K., Maja
25. 5. 2019, 11.01
Deli članek:

Quiche z zelenjavo in piščancem je super ideja, kako iz živil, ki ostanejo v hladilniku pripraviti slastno jed.

profimedia
Quiche s piščancem in brokolijem

Quiche s piščancem in brokolijem
90 minut

Sestavine za 6 oseb:

krhko testo:
500 g pšenične moke
300 g hladnega masla
100 g sladkorja
1 ščepec soli

Moko presejemo v skledo in posolimo. Na sredini naredimo jamico in vanjo vsujemo sladkor. Maslo narežemo na kocke in jih potresemo po moki.

S konicami prstov hitro in rahlo vgnetemo maščobo v moko ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Pokapamo jo z mrzlo vodo in rahlo pomešamo s topim nožem. Če je mešanica videti preveč suha, ji dodamo še malo tekočine. S hladnimi rokami vse hitro pognetemo v gladko testo.

Narejeno testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v folijo in shranimo v hladilnik za eno uro.

80 g cvetov brokolija 
100 g češnjevega paradižnika 
100 g oliv 
125 ml mleka 
80 ml sladke smetane 
4 velika jajca 
1/2 žličke soli 
1/4 žličke kajenskega popra 
125 g naribanega sira čedar 
150 g na koščke narezanega popečenega piščanca 

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač za pito s premerom 26 cm obložimo s testom, robove lepo nagubamo. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Pokrijemo ga z alufolijo in damo v pečico. Pečemo ga 20 minut. Nato ga vzamemo iz pečice.

Medtem v kozici zavremo vodo, dodamo brokoli, pokrijemo in kuhamo 5 minut. Odcedimo in odložimo na stran.

V skledi zmešamo mleko, smetano, jajca, sol, poper. Na koncu dodamo sir. Testo obložimo z brokolijem, paradižnikom, olivami, piščancem in prelijemo z jajčno zmesjo. Pečemo približno 35 do 40 minut, dokler jajčna zmes ne zakrkne.

Objavljeno v reviji Maja št. 10, 10. 5. 2019.