Zanimivosti

Solatna skleda z lososom in rižem

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
17. 5. 2019, 11.01
Deli članek:

Solatne sklede, ki jim pravijo Buddha bowls, so sestavljanka iz zelenjave, mesa in preliva, torej prava simfonija okusov, ki zadoščajo za cel obrok. V vsaki skledi naj bi bila popolna kombinacija maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Posamezna živila so lahko surova ali kuhana, vroča ali mrzla, mogoče so namreč kombinacije vseh načinov priprave in temperaturnih stanj. Naj vam teknejo!

Revija Zarja
Z lososom in rižem

Z lososom in rižem

Za 3 osebe

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Priprava: 40 minut

Sestavine: 150 g riža (najbolje dolgozrnatega in divjega), 250 g lososovega fileja, 1 bio limona, 2 žlici olivnega olja, 1 žlica mešanih začimb (npr. kari, mleta rdeča paprika, česen in čebula v prahu, kurkuma, peteršilj, čili, kajenski poper), 150 g kitajskega zelja, 250 g kumare, 10 češnjevih paradižnikov, 1 mlada čebula, 1 žlica črnih sezamovih semen, 1 žlica svetlih sezamovih semen, 250 g jogurta, 2 ščepca soli, ½ šopka peteršilja.  

Priprava: Riž skuhamo po navodilih na embalaži. Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in polovici naribamo lupino. Polovico limone narežemo na rezine, drugi polovici iztisnemo sok. Mešanici začimb dodamo žlico limoninega soka in olje. S tem prelijemo lososova fileja, ki ju prej položimo na dno pekača. Ribo obložimo še z rezinami limone in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 12–15 minut. Kitajsko zelje umijemo in narežemo na tanke trakove. Kumaro razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na rezine. Paradižnik umijemo in razpolovimo. Mlado čebulo narežemo na obročke. Sezam popražimo v ponvi brez maščobe, potem pa odstavimo z ognja, da se ohladi. Jogurtu dodamo limonino lupino in preostali limonin sok. Solimo, popramo, vmešamo sesekljam peteršilj. V sklede razporedimo riž, zelje, kumare in paradižnik. Dodamo losos in potresemo s čebulo in sezamom. Postrežemo z jogurtom.

Objavljeno v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025