Z lososom in rižem
Za 3 osebe
Priprava: 40 minut
Sestavine: 150 g riža (najbolje dolgozrnatega in divjega), 250 g lososovega fileja, 1 bio limona, 2 žlici olivnega olja, 1 žlica mešanih začimb (npr. kari, mleta rdeča paprika, česen in čebula v prahu, kurkuma, peteršilj, čili, kajenski poper), 150 g kitajskega zelja, 250 g kumare, 10 češnjevih paradižnikov, 1 mlada čebula, 1 žlica črnih sezamovih semen, 1 žlica svetlih sezamovih semen, 250 g jogurta, 2 ščepca soli, ½ šopka peteršilja.
Priprava: Riž skuhamo po navodilih na embalaži. Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in polovici naribamo lupino. Polovico limone narežemo na rezine, drugi polovici iztisnemo sok. Mešanici začimb dodamo žlico limoninega soka in olje. S tem prelijemo lososova fileja, ki ju prej položimo na dno pekača. Ribo obložimo še z rezinami limone in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 12–15 minut. Kitajsko zelje umijemo in narežemo na tanke trakove. Kumaro razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na rezine. Paradižnik umijemo in razpolovimo. Mlado čebulo narežemo na obročke. Sezam popražimo v ponvi brez maščobe, potem pa odstavimo z ognja, da se ohladi. Jogurtu dodamo limonino lupino in preostali limonin sok. Solimo, popramo, vmešamo sesekljam peteršilj. V sklede razporedimo riž, zelje, kumare in paradižnik. Dodamo losos in potresemo s čebulo in sezamom. Postrežemo z jogurtom.