Zanimivosti

Solatna skleda z lososom in rižem

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
17. 5. 2019, 11.01
Deli članek:

Solatne sklede, ki jim pravijo Buddha bowls, so sestavljanka iz zelenjave, mesa in preliva, torej prava simfonija okusov, ki zadoščajo za cel obrok. V vsaki skledi naj bi bila popolna kombinacija maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Posamezna živila so lahko surova ali kuhana, vroča ali mrzla, mogoče so namreč kombinacije vseh načinov priprave in temperaturnih stanj. Naj vam teknejo!

Revija Zarja
Z lososom in rižem

Z lososom in rižem

Za 3 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: 150 g riža (najbolje dolgozrnatega in divjega), 250 g lososovega fileja, 1 bio limona, 2 žlici olivnega olja, 1 žlica mešanih začimb (npr. kari, mleta rdeča paprika, česen in čebula v prahu, kurkuma, peteršilj, čili, kajenski poper), 150 g kitajskega zelja, 250 g kumare, 10 češnjevih paradižnikov, 1 mlada čebula, 1 žlica črnih sezamovih semen, 1 žlica svetlih sezamovih semen, 250 g jogurta, 2 ščepca soli, ½ šopka peteršilja.  

Priprava: Riž skuhamo po navodilih na embalaži. Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in polovici naribamo lupino. Polovico limone narežemo na rezine, drugi polovici iztisnemo sok. Mešanici začimb dodamo žlico limoninega soka in olje. S tem prelijemo lososova fileja, ki ju prej položimo na dno pekača. Ribo obložimo še z rezinami limone in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 12–15 minut. Kitajsko zelje umijemo in narežemo na tanke trakove. Kumaro razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na rezine. Paradižnik umijemo in razpolovimo. Mlado čebulo narežemo na obročke. Sezam popražimo v ponvi brez maščobe, potem pa odstavimo z ognja, da se ohladi. Jogurtu dodamo limonino lupino in preostali limonin sok. Solimo, popramo, vmešamo sesekljam peteršilj. V sklede razporedimo riž, zelje, kumare in paradižnik. Dodamo losos in potresemo s čebulo in sezamom. Postrežemo z jogurtom.

Objavljeno v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.