Zanimivosti

Prava simfonija okusov, ki zadoščajo za cel obrok!

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
16. 5. 2019, 11.01
Deli članek:

Solatne sklede, ki jim pravijo Buddha bowls, so sestavljanka iz zelenjave, mesa in preliva, torej prava simfonija okusov, ki zadoščajo za cel obrok. V vsaki skledi naj bi bila popolna kombinacija maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Posamezna živila so lahko surova ali kuhana, vroča ali mrzla, mogoče so namreč kombinacije vseh načinov priprave in temperaturnih stanj. Naj vam teknejo!

Revija Zarja
Solatna skleda s špageti

S špageti

Za 3 osebe

Priprava: 55 minut

Sestavine: 2 čebuli, 30 g ingverja, 3 žlice olja, 1 žlica mešanih začimb (npr. kari, mleta rdeča paprika, česen in čebula v prahu, kurkuma, peteršilj, čili, kajenski poper), 200 ml kokosovega mleka, 200 ml kokošje juhe, 150 g polnozrnatih špagetov, piščančji file brez kosti in kože (250 g), sol, poper, 150 g kitajskega zelja, 100 g rdečega zelja, 150 g korenja, 100 g špargljev, 30 g indijskih oreščkov, 1 limeta, bazilika.

Priprava: Za omako olupimo eno čebulo in ingver ter oboje na drobno sesekljamo in popražimo na žlici olja. Dodamo mešanico začimb in popražimo. Zalijemo z juho in kokosovim mlekom in kuhljamo na šibkem ognju 15–20 minut. Špagete skuhamo po navodilih na embalaži. Piščanca splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in spečemo na žlici olja. Solimo, popramo, odložimo na krožnik. Ko se malce ohladi, ga narežemo na rezine. Preostalo čebulo olupimo in sesekljamo. Kitajsko in rdeče zelje narežemo na rezine, korenje ostrgamo in narežemo na dolge trakove. Špargljem odstranimo spodnji, oleseneli del, potem pa jih narežemo na krajše koščke. Indijske oreščke popražimo v ponvi brez maščobe. V ponvi segrejemo preostalo maščobo, dodamo čebulo, kitajsko zelje, korenje in šparglje in med mešanjem pražimo osem minut. Vmešamo kuhane špagete, dodamo omako s kokosovim mlekom in dobro pregrejemo. Razdelimo v skodele, dodamo meso in rdeče zelje, na grobo sesekljane indijske oreščke, krhlje limete in baziliko.

Objavljeno v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.