Zanimivosti

Pita s šparglji

A. K., Maja
26. 4. 2019, 16.01
Deli članek:

Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Najprej so bili znani kot zdravilna rastlina, danes pa jih cenimo kot odlično vrtnino, bogato s kalcijem, magnezijem in cinkom ter vitamini A, C in E. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.

Revija Maja
Pita s šparglji

Pita s šparglji

60 minut

Sestavine za 4 osebe:
200 g moke
100 g masla
400 g špargljev
100 g kuhane šunke
4 jajca
2 dl kisle smetane
2 žlici naribanega sira
sol, poper
nekaj žlic hladne vode

Priprava:
V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo. Po mešanici potrosimo na koščke narezano maslo in ga na hitro vgnetemo v suhe sestavine ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna. Dodamo hladno vodo ter vse skupaj z rokami hitro pognetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in za 30 minut postavimo v hladilnik.

Šparglje temeljito operemo in jim odrežemo trše olesenele dele ter jih skuhamo. Ko so kuhani, jih odcedimo.

Pečico segrejemo na 225 stopinj. Okrogel model za pite rahlo namastimo z maslom. S testom obložimo model in po dnu razporedimo narezano šunko. Stepemo jajca s smetano, dodamo nariban sir in poper. Če je masa preredka, dodamo še malo jedilnega škroba in mleka. Zlijemo v model čez šunko in na vrhu razporedimo šparglje. Pečemo od 25 do 35 minut.

Objavljeno v prilogi revije Maja št. 6, 15. 3. 2019.