Pita s šparglji
60 minut
Sestavine za 4 osebe:
200 g moke
100 g masla
400 g špargljev
100 g kuhane šunke
4 jajca
2 dl kisle smetane
2 žlici naribanega sira
sol, poper
nekaj žlic hladne vode
Priprava:
V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo. Po mešanici potrosimo na koščke narezano maslo in ga na hitro vgnetemo v suhe sestavine ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna. Dodamo hladno vodo ter vse skupaj z rokami hitro pognetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in za 30 minut postavimo v hladilnik.
Šparglje temeljito operemo in jim odrežemo trše olesenele dele ter jih skuhamo. Ko so kuhani, jih odcedimo.
Pečico segrejemo na 225 stopinj. Okrogel model za pite rahlo namastimo z maslom. S testom obložimo model in po dnu razporedimo narezano šunko. Stepemo jajca s smetano, dodamo nariban sir in poper. Če je masa preredka, dodamo še malo jedilnega škroba in mleka. Zlijemo v model čez šunko in na vrhu razporedimo šparglje. Pečemo od 25 do 35 minut.