Špargljeva juha
45 minut

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
Sestavine za 4 osebe:
1,5 kg zelenih špargljev
sol in beli poper
ščep sladkorja
1 žlica jedilnega škroba
100 g kisle smetane
2 žlici drobno narezanega kopra
1/2 l zelenjavne juhe
Priprava:
Šparglje temeljito operemo in jim odrežemo trše olesenele dele. Približno 5 cm dolge vršičke špargljev odrežemo in spravimo. Preostale šparglje zrežemo na majhne koščke in jih skupaj s sladkorjem in soljo damo v lonec, prilijemo vodo, a le toliko, da so šparglji pokriti. Pokrite kuhamo 15 minut.
Zelenjavno juho zavremo, damo vanjo špargljeve vršičke in jih 8 minut pokrite kuhamo. Koščke špargljev z vodo, v kateri so se kuhali, sesekljamo s paličnim mešalnikom v kašo. Špargljeve vršičke odcedimo, zelenjavno juho pa prilijemo k špargljevi kaši. Juho po potrebi solimo in popramo. Jedilni škrob zmešamo z mrzlo vodo in z njim zgostimo juho ter jo oplemenitimo s kislo smetano. Špargljeve vršičke damo v juho in vse skupaj še enkrat hitro segrejemo. Preden juho ponudimo, jo potresemo z narezanim koprom.