Zanimivosti

Na žlico: mesna enolončnica s suhim sadjem in orehi

M. O. Ž., Maja
1. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Zadnji mesec v letu se nam na vsakem koraku ponuja hrana. Bodisi na večerni tržnici, kjer se ob srkanju kuhanega vina družimo s prijatelji, bodisi na službenih zabavah. A tudi takrat, ko kuhamo doma, si lahko z izbranimi jedmi ustvarimo slovesno vzdušje. Naj bo zato vsak dan praznik vsaj na krožniku.

Revija Maja
Mesna enolončnica

Mesna enolončnica s suhim sadjem in orehi

Sestavine za 6 oseb:
800 g svinjine
2 žlici moke
3 žlice olja
1 čebula
3 stebla zelene
2 stroka česna
1 žlička cimeta
1 žlička karija
2 žlici osmukanih timijanovih listkov
100 g suhih datljev
100 g suhih marelic
1 pomaranča
500 ml suhega belega vina
25 g orehovih jedrc
sesekljan peteršilj

Priprava:

1.     Pečico segrejemo na 170 stopinj. Meso narežemo na koščke in jih potresemo z moko. Popražimo jih na vročem olju.

2.     Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Zeleno na drobno zrežemo, prav tako datlje in marelice.

3.     Na olju v loncu popražimo čebulo, zeleno, česen in mešamo 4 minute. Dodamo še začimbe in naprej pražimo. Nazadnje vmešamo timijan, datlje, marelice, zalijemo s pomarančnim sokom in vinom. Solimo, popramo.

4.     Dodamo še meso in postavimo v pečico, ogreto na 170 stopinj, za dve uri. Orehe sesekljamo in popražimo v ponvi brez maščobe.

5.     Na koncu enolončnico potresemo z orehi in peteršiljem ter ponudimo.

Objavljeno v reviji Maja št. 25, 7. 12. 2018.