Zanimivosti

Bučni kruh - prava poslastica!

Marjana Ogorevc Žgalin, Maja
28. 11. 2018, 11.01
Deli članek:

Sveže pečen kruh je sinonim za toplino in ljubezen, za mnoge pa tudi dišeči spomin na otroštvo, ki nas ponese v babičino kuhinjo. Nikoli ni prepozno zamesiti svoj prvi hlebček.

Revija Maja
Bučni kruh

Bučni kruh

Čas priprave: 150 min
Čas peke: 35 min

Sestavine za 2 štruci:
600 g buče hokaido
1 kocka svežega kvasa
1 žlica slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo
500 g moke
3 žlice bučnega olja
1,5 žličke soli
50 g bučnih semen

Preberite tudi: Ješprenj za polpete in sladice.

Priprava:
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Bučo umijemo, narežemo na četrtine in ji odstranimo semena. 250 g buče narežemo na manjše dele, ki jih položimo na pekač in pečemo 30 minut, da se zmehčajo. Nato jih ukašimo v električnem mešalniku in počakamo, da se ohladijo.
2. V 125 ml tople vode zdrobimo kvas, dodamo bučni pire, moko, med, olje in sol ter zgnetemo v testo. Pokrito pustimo vzhajati 45 minut.
3. Testo še enkrat pregnetemo, nato ga razdelimo na dva dela in vsakega oblikujemo v štruco. Obe povaljamo v bučnih semenih, položimo na pekač in pustimo vzhajati nadaljnjih 60 minut.
4. Pečico segrejemo na 220 stopinj in na njeno dno postavimo posodo z vročo vodo. Štruce pečemo 35 minut.

Ideja

Bučni kruh bo prava poslastica, če ga ponudimo z zaseko s kutinami.

Objavljeno v knjižici revije Maja št. 23., 12. 10. 2018.