Porova pita
Za 6 oseb:
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut
Sestavine za testo: 250 g moke, 125 g masla, 1 rumenjak, 1 ščepec soli, 50 ml vode; nadev: 400 g pora, 3 žlice olja, 150 g sira (mehkejše vrste), 50 g naribanega trdega sira, 1 jajce, 1 rumenjak, 50 ml sladke smetane, sol, poper
Preberite tudi: To je sočna pita s češnjevim paradižnikom. Kliknite TUKAJ!
Priprava: Iz sestavin za testo na hitro zamesimo mehko testo in oblikujemo kepo, zavijemo jo v folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik. Nato testo razvaljamo na debelino od 3 do 4 milimetre in z njim obložimo okrogel pekač. Por očistimo in stebla narežemo na kolobarje. V ponvi ga na olju pražimo 5 minut, nato pa pokrijemo in pustimo še 5 minut, da se zmehča. V skledi premešamo preostale sestavine za nadev in dodamo ohlajeni por. Vse preložimo na testo v pekaču. Pito pečemo 35 minut pri temperaturi 180 stopinj. Postrežemo še toplo z mešano solato.