Aljaški polak z gorčično omako
Sestavine za 4 osebe:
4 kosi aljaškega polaka (po 130 g)
20 g pšeničnega zdroba
Za omako:
80 g pomarančne marmelade
75 g gorčice
60 ml jabolčnega kisa
sol
130 ml olja
črni poper
Za solato:
100 g motovilca
800 g mladega krompirja
80 g čebule
Priprava:
1. Ribe odmrznemo in osušimo na kuhinjski brisači. Solimo in povlečemo skozi zdrob. Na 20 ml olja jih zlato popečemo.
2. Za omako segrejemo marmelado, jo precedimo skozi cedilo in ji dodamo gorčico, 20 ml kisa in sol. Med mešanjem prilijemo 60 ml olja, solimo, popramo.
3. Motovilec očistimo. Krompir skuhamo, ga olupimo in narežemo na tanke rezine.
4. Čebulo olupimo, narežemo na rezine in jih v 10 ml olja 10 minut pražimo.
5. Rezine krompirja prav tako popražimo na olju (40 ml), potem pa jim dodamo motovilec, čebulo in 40 ml kisa. Solimo, popramo.
6. Pečene ribe postrežemo s solato in omako.