Jagodni kolač
70 min
Sestavine za 24 rezin:
275 g masla
250 ml mleka
650 g moke
225 g + 1 žlica sladkorja
sol
1 kocka svežega kvasa
1 jajce
200 g orehovih jedrc
1 vaniljin sladkor
1 kg jagod
maščoba za pekač
Priprava:
1. Za testo stopimo 75 g masla, prilijemo 150 ml mleka. Zmešamo 500 g moke, 75 g sladkorja in ščepec soli. Kvasu dodamo sladkor in ga nadrobimo v preostalo toplo mleko ter pustimo nekaj minut vzhajati.
2. Mešanici moke dodamo maslo z mlekom in kvasni nastavek ter vse zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo in pustimo eno uro vzhajati.
3. Za posip na grobo zrežemo orehe. Moko (150 g), 200 g masla, 150 g sladkorja in vaniljin sladkor zmešamo z električnim mešalnikom. Vmešamo še orehe in postavimo na hladno.
4. Jagode očistimo in zrežemo na četrtine.
5. Namastimo pekač dimenzije 30 x 40 cm. Testo še enkrat pregnetemo in preložimo v pekač. Počakamo še 20 minut.
6. Jagode in posip potresemo po testu in pečemo od 25 do 35 minut na 200 stopinjah. Ohlajen kolač narežemo na rezine in postrežemo s stepemo smetano.