Na žaru
Sestavine za 4 osebe:
4 postrvi
4 krompirji (po 250 g)
500 g skute s smetano
2 bio limoni
sol, poper
4 stroki česna
8 vejic timijana
1 žlica olivnega olja
½ šopka drobnjaka
Priprava:
1. Krompir umijemo, vsak gomolj nekajkrat prebodemo z vilicami in zavijemo v folijo. Položimo na vročo rešetko in eno uro pečemo.
2. Skuto zmešamo z nastrgano limonino lupino, soljo in poprom.
3. Postrvi splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, solimo in popramo z vseh strani. Česen olupimo in prav tako kot limono narežemo na rezine. Z rezinami česna in limone napolnimo trebuhe postrvi, dodamo še vejici timijana.
4. Postrvi prevežemo s kuhinjsko vrvico in vstavimo v poseben pripomoček za peko rib na žaru. Pečemo in med peko večkrat obrnemo.
5. Iz folije vzamemo krompir, vsak gomolj po dolgem prerežemo, napolnimo s skuto, pokapljamo z olivnim oljem in potresemo z drobnjakom. Postrežemo s pečenimi postrvmi.