Zanimivosti

Nekaj drugačnega: pikantni piščanec s fižolom in rižem

Revija Maja
25. 4. 2018, 11.01
Deli članek:

Včasih si zaželimo pojesti nekaj drugačnega, kar nas najprej z vonjem in potem z okusom popelje v daljne dežele.

Revija Maja

Takrat je pravi čas, da si pripravimo piščanca z začimbno mešanico garam masala in uživamo v pestrosti vročih okusov Indije.

Sestavine za 4 osebe:

300 g riža basmati
2 šalotki
1 strok česna
1 rdeč čili
6 paradižnikov
sol, poper
olivno olje
8 piščančjih beder (zgornji del)
200 g stročjega fižola
300 ml kokosovega mleka
6 g začimbne mešanice garam masala Kotányi
peteršilj

Priprava:

1. Riž skuhamo po navodilih na embalaži.

2. Šalotki in česen olupimo ter oboje sesekljamo. Čili razpolovimo, odstranimo semena in sesekljamo. Paradižnik umijemo in narežemo na 2 cm majhne koščke.

3. Kose piščanca splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in popečemo na obeh straneh na olivnem olju. Dodamo česen, šalotko in čili ter pražimo še minuto. Dodamo še koščke paradižnikov, zalijemo s 50 ml vrele vode in 5 minut kuhljamo.

4. Stročjemu fižolu odrežemo konce in jih razpolovimo. Dodamo v ponev k mesu, zalijemo s kokosovim mlekom in potresemo z začimbno mešanico garam masala Kotányi ter kuhljamo še 10 minut. Solimo, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

5. Riž razrahljamo z vilicami in razdelimo na krožnike. Na vsakega odmerimo še piščanca in omako.

Kaj je garam masala? 

Garam masala je začimbna mešanica, ki izvira iz Indije in je nepogrešljiva tako v indijski kot v orientalski kuhinji. Garam pomeni vroče, masala pa je izraz za začimbno mešanico. To seveda pomeni, da ima mešanica močno aromo in oster okus ter nam dobro požene kri po žilah. Sestavlja jo kombinacija različnih začimb, ki obogatijo okus jedi in jih naredijo drugačne in boljše.

Z mešanico lahko izboljšamo ribje in zelenjavne jedi, perutnino in drugo meso. Odlično se poda k paradižnikovim in čebulnim omakam, uporabimo pa jo tudi pri pripravi juh, obar in solatnih prelivov.

Preberite tudi: Privoščimo si slastna piščančja stegna. Kliknite TUKAJ!