Zanimivosti

Na hitro: okusne in lahke jedi iz sardel

Sonja Grizila, Zarja
24. 4. 2018, 16.01
Deli članek:

Sardele imajo veliko maščobnih kislin omega 3, so zdrave, okusne in poceni. Za štiri.

Liza Maja

Juha

Potrebujemo 20 dag sardel, čebulo, 6 strokov česna, 3 žlice sesekljanega peteršilja, staro žemljo, oljčno olje in začimbe.

Sardele očistimo, odstranimo glavo, srti in kožo in  narežemo na majhne koščke. Čebulo sesekljamo in pražimo na dveh žlicah olja, da postekleni. Prilijemo malo vode in dušimo, da se zmehča. Potem dodamo še strt česen in peteršilj, dušimo še pet minut, prilijemo 8 dl vode in s paličnim mešalnikom pretlačimo. Solimo, popramo, dodamo ribje koščke in kuhamo še 15 minut. Medtem zrežemo žemlji na kocke in ju v oljčnem olju zlato zapečemo. Ponudimo z juho. 

V omaki

Potrebujemo 40 dag sardel, 2 čebuli, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, večji korenček, majhen por, dl suhega belega vina, olje in začimbe.

Ribe očistimo, jim odstranimo glavo in hrbtenico, jih razpolovimo, solimo, povaljamo v moki in v malo olja hrustljavo zapečemo. Shranimo na toplo. Čebulo sesekljamo in na dveh žlicah olja zlato rumeno popečemo, nato dodamo  paradižnikovo mezgo, nariban korenček in na kolesca zrezan por. Solimo, popramo, prilijemo vino in malo vode, dodamo vejico rožmarina ter pokrito dušimo dobrih dvajset minut. Dodamo ribe, jih brez mešanja prevremo in ponudimo s kruhom ali popečeno polento. 

V beneški marinadi

Potrebujemo kilogram  sardel, 4 velike čebule (2 beli in 2 rdeči), pol glavice česna, 2 dl suhega belega vina, pest rozin, olje, kis in začimbe.

Ribe očistimo, jim odstranimo glave, jih operemo in v krpi osušimo. Solimo jih in na malo olja z obeh strani spečemo, da so zlato rjave. Zložimo jih v skledo in spravimo na toplo. Čebulo zrežemo na tanke lističe in jih na 3 žlicah olja tako dolgo pražimo, da robovi porumenijo, nato prilijemo vino, kozarec vode, 3 žlice kisa, solimo, dodamo nekaj zrn celega popra in pol žlice brinovih jagod, nekaj vejic šetraja in vršiček rožmarina ter kuhamo 15 minut. Dodamo še rozine  in vremo še 5 minut, prilijemo še malo vode, če je tekočina preveč povrela, in zlijemo vrelo na ribe. Previdno premešamo, ohladimo in damo v hladilnik. Najboljše so po dveh dneh, hranimo jih lahko en teden.        

Polnjene sardele

Potrebujemo 70 dag svežih sardel, skodelico drobtin, 10 dag pinjol, majhno konzervo slanih inčunov, 8 strokov česna, šopek peteršilja, olje in začimbe.

Sardele očistimo in jim odstranimo glave. Na 2 žlicah olja popražimo sesekljan česen in peteršilj le toliko, da zadiši, dodamo drobtine in sesekljane pinjole (lahko vzamemo tudi orehe ali lešnike) in na majhne koščke zrezane inčune. Ker so slani, previdno solimo. Prilijemo dve žlici vode, da je masa bolj voljna, in s tem napolnimo ribe. Zložimo jih v namaščen pekač  in pečemo v pečici pol ure.

Preberite tudi: Privoščimo si slastna piščančja stegna! Kliknite TUKAJ!