Krompirjeva zloženka z mletim mesom
Osebe: 4
Pečenje 30 min
Sestavine:
4 krompirji
400 g mletega mesa
1 čebula
1 rdeča paprika
1 korenček
1 rezina gomoljne zelene
1 sladki krompir
3 žlice olja
sol, poper
1 ščepec mlete kumine
40 g nastrganega parmezana
2 jajca
Priprava:
1. Krompir olupimo, narežemo na ploščice in ga v slani vodi kuhamo približno pet minut, da je skoraj kuhan. Čebulo na drobno sesekljamo, papriko, korenček in zeleno na drobno narežemo, sladki krompir olupimo in narežemo na en centimeter velike kocke.
2. V posodi na olju mešamo in pražimo čebulo, korenček, papriko in meso. Ko se meso razdrobi in spremeni barvo, dodamo kumino, solimo in popramo, prilijemo nekaj žlic vroče vode in pokrito dušimo 15 minut. Potem dodamo kocke sladkega krompirja, premešamo in dušimo še pet minut.
3. Pekač namažemo z maslom, na dno naložimo ploščice kuhanega krompirja. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Jajci in parmezan dobro zmešamo. Mlačnemu mesnemu nadevu primešamo jajčno zmes, stresemo na krompir in površino poravnamo. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut.
Mešana solata z lečo
Osebe: 4
Priprava: 15 min
Sestavine:
250 g leče iz konzerve
1oo g rdečega radiča
100 g motovilca
1 manjša kumara
1 korenček
3 žlice olivnega olja
3 žlice limoninega soka
žlička soli
Priprava:
1. Lečo iz pločevinke najprej stresemo v cedilo, dobro splaknemo pod tekočo vodo in odcedimo. Radič in motovilec očistimo, operemo in dobro odcedimo. Kumaro in korenček zrežemo ali naribamo na paličice.
2. V kozarček s pokrovom na navoj damo olje, limonin sok in sol, zapremo in dobro pretresemo, nato dodamo lečo in premešamo. V plitvo skledo zložimo radič in motovilec, naložimo korenček in kumaro ter prelijemo z lečo in solatno polivko.
Pomarančni sladoled
Osebe: 4
Priprava: 30 min
Sestavine:
3 velike neškropljene pomaranče
3 žlice sladkorja
8 dl limoninega sladoleda
Priprava:
1. Eno neškropljeno pomarančo olupimo in lupinico narežemo na tanke rezinice. Damo jih v kozico, prilijemo za dva prsta vode, zavremo in na blagem ognju kuhamo, da voda povre. Dodamo sladkor, mešamo in kuhamo še nekaj minut, da se lupinica prepoji s sladkorjem, nato pustimo, da se ohladi.
2. Preostali pomaranči umijemo, prerežemo in meso izdolbemo, nato damo pomarančne skledice v hladilnik, da se dobro ohladijo. Sladoledu primešamo ohlajene pomarančne lupinice in nato napolnimo pomarančne skledice. Sladoled takoj postrežemo.