ZA PRSTE OBLIZNIT'

Čas je za cmoke! Kruhove, skutne …

Zoran Franc/Novice Svet24
3. 3. 2018, 12.20
Deli članek:

Cmoki so odlična priloga mesnim jedem, kot so golaž, zrezki, pečenka, teknejo pa tudi s skledo solate. Lahko jih postrežete tudi kot predjed z nekaj omake. Privoščite pa si jih lahko tudi kot sladico.

Profimedia
Kruhovi cmoki so odlični tudi kot priloga v gobovi juhi.

Velika prednost pri pripravi je, da lahko cmoke pripravimo tudi na zalogo in položene na pladenj zamrznemo. Zamrznjene potem prestavimo v plastično vrečko, jo neprepustno zapremo, in ko si zaželimo cmokov, jih zamrznjene stresemo v vrelo slano vodo. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še nekaj minut. Vedno jih kuhamo v nepokriti posodi, sicer se preveč zmehčajo. Lahko jih ponudimo zabeljene, z drobtinami, prepraženimi na maslu, ocvirki ali kislo smetano, morda gobovo omako.

Slaninasta ideja

Testu za kruhove cmoke lahko dodamo tudi na drobne koščke nasekljano slanino, malce peteršilja in drobnjaka.

Krompirjevi cmoki

Za pripravo teh cmokov vedno uporabimo star krompir. Če je testo premokro, po žlicah dodajamo moko ali škrob do primerne čvrstosti.

Sestavine za 8 cmokov: 750 g krompirja, sol, muškatni orešček, 75 g moke, 75 g škroba, 1 jajce. Priprava: Neolupljen krompir skuhamo. Ko je kuhan, ga odcedimo in olupimo. Dobro ga pretlačimo, solimo in dodamo muškatni orešček. Vmešamo moko, škrob in razžvrkljano jajce in z rokami zgnetemo v gladko testo. S pomokanimi rokami oblikujemo osem cmokov in jih 15 minut kuhamo v slani vodi.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Krompirjeve cmoke lahko polnimo z različnimi nadevi. Najpreprostejši je nadev iz stare žemlje, ki jo narežemo na 1 cm velike koščke in jih popražimo na vročem maslu. Ko oblikujemo cmoke, v vsakega na sredino položimo nekaj koščkov žemlje.

Profimedia
Za pripravo krompirjevih cmokov potrebujemo star krompir.

8 cmokov bo zadostovalo za prilogo 4 ljudi.

Kruhovi cmoki

Preden skuhamo vse cmoke, naredimo poskus z mini cmočkom. Če pri kuhanju razpade, testu dodamo še nekaj drobtin. Sestavine za 8 cmokov: 400 g starih žemelj, 1 čebula, 4 žlice masla, 250 ml mleka, šopek peteršilja, 4 jajca, sol, poper, muškatni orešček, žlička pecilnega praška. Priprava: Žemlje na drobno zrežemo. Čebulo olupimo, sesekljamo in popražimo na maslu. Zalijemo z mlekom in na hitro zavremo. Prelijemo čez žemlje in pustimo pol ure, da se vse dobro namoči. Medtem osmukamo peteršilj in ga sesekljamo. Jajca razžvrkljamo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo še pecilni prašek in zmešamo s kruhom. Pustimo 10 minut. Z vlažnimi rokami oblikujemo osem cmokov. Kuhamo jih 15 minut v slanem kropu.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025