Zanimivosti

Gorčico raje pripravite kar sami

Revija Maja
2. 3. 2018, 14.01
Deli članek:

Gorčico ali po domače zenf lahko kupimo v njeni gladki ali grobozrnati različici. Še boljše pa je, če jo pripravimo kar sami in shranimo v kozarček z navojem. Lahko je tudi izvirno darilo.

Shuttestock

Sestavine za 1 kozarec (300 g):

100 g rumenih gorčičnih semen
50 ml suhega belega vina
50 ml jabolčnega kisa
2 žlički posušenega pehtrana
40 g medu (na primer akacijevega)
½ žličke kurkume
1 žlička soli

Priprava:

1. Gorčična semena stresemo v skodelico in prilijemo toliko vode, da semena popolnoma prekrijemo. Postavimo v hladilnik in pustimo dva dni.

2. Semena precedimo in osušimo. Stresemo jih v mešalnik in ukašimo z vinom, kisom, pehtranom, medom, kurkumo in soljo. Zmes naj ne bo popolnoma gladka.

3. Gorčico preložimo v kozarec, zapremo in za en dan odložimo v hladilnik. Pojemo jo v mesecu dni.

Majin nasvet

Gorčica popestri okus kuhanega ali pečenega mesa, hrenovk in klobas, dodamo pa jo tudi v preliv za solato, skupaj s kisom in oljem ter drugimi začimbami.

Ste vedeli?

Najslavnejša je dijonska gorčica, poimenovana po francoskem mestu Dijon, ki je v trinajstem stoletju dobilo monopol za izdelavo gorčice.

Preberite tudi: Lososova pita s paradižnikom. Kliknite TUKAJ!