Smetanova juha
Potrebujemo 3 dl kisle smetane, šopek drobnjaka, 10 dag zmletih orehov, žlico moke, žlico masla in začimbe.
Maslo stalimo, dodamo moko, dobro premešamo, dodamo smetano in 8 dl vode, zmlete orehe, sesekljan drobnjak, ščepec muškatnega oreščka, jušno kocko, sol in poper. Zavremo in na majhnem ognju kuhamo pet minut.
Rezanci z orehi
Potrebujemo 35 dag širokih rezancev, 20 dag grobo zmletih orehov, 4 žlice sesekljanega peteršilja, 8 strokov strtega česna, 5 dag parmezana, olje in začimbe.
Skuhamo rezance, da so še trdi na ugriz, odcedimo, malo kropa prihranimo. Dobro premešamo orehe, peteršilj, česen in parmezan, 2 žlici olja in dodamo še nekaj žlico kropa ter primešamo k rezancem. Dobro premešamo in ponudimo.
Zvitki z orehi
Potrebujemo 8 velikih listov kislega zelja, 10 dag riža, 20 dag orehov, liter mesne ali zelenjavne juhe, olje in začimbe.
Listom obrežemo rebra, da jih bo lažje zvijati. Rižu primešamo zmlete orehe, solimo, popramo in prilijemo nekaj žlic vroče juhe. Premešamo, oblikujemo osem svaljkov in jih zavijemo v zeljnate liste. Sarmice tesno zložimo v pekač, zalijemo z juho, pokrijemo in damo za dobro uro v pečico. Ponudimo s kislo smetano.
Rižota
Potrebujemo 25 dag riža, veliko steblo pora, 20 dag orehov, olje in začimbe.
Riž prepražimo na treh žlicah olja, dodamo na koščke zrezan por, na grobo sesekljane orehe, jušno kocko, sol in poper. Prilijemo dobrega pol litra vode in počasi dušimo 20 minut, vmes prilivamo vodo.
Fižolova solata
Pomešamo 40 dag kuhanega fižola, 20 dag zmletih orehov, 3 žlice sesekljane čebule, 3 žlice sesekljanih koriandrovih listov, sol, poper in razredčen kis. Pustimo stati pol ure, preden ponudimo.