Zanimivosti

Klasično kosilo, ki vedno navduši

Maja Poljšak, Pe. R.
30. 1. 2018, 11.01
Posodobljeno: 31. 1. 2018, 07.47
Deli članek:

Ko omenimo klasično kosilo, imamo gotovo vsi v mislih kos sočnega mesa in zapeljivo pečen krompirček. Danes si bomo privoščili to tolažilno kombinacijo in jo izdatno začinili z rožmarinom. Seveda ne bosta manjkali niti priloga niti sladica.

Andrej Križ
Zarebrnice in krompir z rožmarinom

Zarebrnice in krompir z rožmarinom (osebe: 4, pečenje: 25 minut)

Sestavine:
4 svinjske ali telečje zarebrnice
800 g krompirja
sol in poper
4 žlice olivnega olja
4 debeli stroki česna
4 vršički svežega rožmarina
4 manjši lovorovi listi (po možnosti sveži)
1 žlička nastrgane limonine lupinice
1 žlička svežega ali posušenega rožmarina
1 do 2 dl čiste zelenjavne ali goveje juhe

Priprava:

1. Zarebrnice solimo in popramo. Neolupljen mlad krompir narežemo na kose in ga v slani vodi kuhamo 8 minut. Česen olupimo in vsak strok prerežemo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

2. V posodi, ki jo lahko prestavimo v pečico, segrejemo olje, nanj damo zarebrnice in jih po obeh straneh na hitro popečemo. Nato dodamo česen, na vsako zarebrnico damo lovorov list, vršiček rožmarina in limonino lupinico.

3. Zarebrnicam dodamo odcejen krompir, ga potresemo z rožmarinom, zalijemo z vročo juho in posodo prestavimo v ogreto pečico. Pečemo še približno 25 minut.

Dreamstime
Brstični ohrovt s šalotko

Brstični ohrovt s šalotko (osebe: 4, kuhanje: 20 minut)

Sestavine:
100 g majhnih šalotk
225 g brstičnega ohrovta
25 g masla
1 žlica olivnega olja
1 žlica sladkorja
sol, poper

Priprava:

1.    V ponvi segrejemo olje in maslo ter dodamo olupljene glavice šalotke. Potresemo s sladkorjem in mešamo, da se sladkor stopi. Na manjšem ognju kuhamo še do 10 minut, da sladkor karamelizira in se šalotke zmehčajo. Po potrebi dodamo dve žlici vode.

2.    Medtem v slani vodi skuhamo brstični ohrovt (5–7 minut), odcedimo in ga dodamo šalotki. Začinimo in dobro premešamo.

Dreamstime
Hitri ananasov kolač

Hitri ananasov kolač (osebe: 4, pečenje: 40 minut)

Sestavine:
300 ml mleka
70 g sladkorja 
50 g moke 
50 g masla 
3 rumenjaki 
1 jajce
žlička pecilnega praška
žlička vaniljeve arome 
1 kozarec vloženega ananasa
ščepec soli
sladkor za posip

Priprava:  

1. V skledi stepemo jajca in sladkor. Moko in pecilni prašek presejemo in ju med mešanjem po žlicah dodajamo v testo, da postane gladko.

2. Maslo raztopimo, ga damo v mleko in oboje vmešamo v testo, ki postane gosto in tekoče. Dodamo še sol in vaniljevo aromo.

3. Testo prelijemo v okrogel pekač. Nanj položimo dobro odcejene rezine vloženega ananasa.

4. Kolač pečemo pri temperaturi 180 stopinj od 30 do 40 minut ali toliko, da rob dobi zlato rumeno barvo. Postrežemo še vročega in ga pred tem potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet dneva - hitri kolači vseh vrst

V testo, kakršno opisuje recept za ananasov kolač, lahko pravzaprav vmešate veliko domišljije. Naslednjič poskusite z nekaj žlicami kokosovih kosmičev, čokolade v prahu ali mletih mandljev. Po enakem receptu lahko poleti pripravimo kolač z drugim sadjem, na primer s češnjami ali marelicami.

Preberite tudi: Grenivka v slanih in sladkih jedeh. Kliknite TUKAJ!

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

mikrovalovna pečica
Nepogrešljiv aparat

Določeno hrano lahko v mikrovalovni pečici raznese ali pa celo zogleni

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij