Zarebrnice in krompir z rožmarinom (osebe: 4, pečenje: 25 minut)
Sestavine:
4 svinjske ali telečje zarebrnice
800 g krompirja
sol in poper
4 žlice olivnega olja
4 debeli stroki česna
4 vršički svežega rožmarina
4 manjši lovorovi listi (po možnosti sveži)
1 žlička nastrgane limonine lupinice
1 žlička svežega ali posušenega rožmarina
1 do 2 dl čiste zelenjavne ali goveje juhe
Priprava:
1. Zarebrnice solimo in popramo. Neolupljen mlad krompir narežemo na kose in ga v slani vodi kuhamo 8 minut. Česen olupimo in vsak strok prerežemo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
2. V posodi, ki jo lahko prestavimo v pečico, segrejemo olje, nanj damo zarebrnice in jih po obeh straneh na hitro popečemo. Nato dodamo česen, na vsako zarebrnico damo lovorov list, vršiček rožmarina in limonino lupinico.
3. Zarebrnicam dodamo odcejen krompir, ga potresemo z rožmarinom, zalijemo z vročo juho in posodo prestavimo v ogreto pečico. Pečemo še približno 25 minut.
Brstični ohrovt s šalotko (osebe: 4, kuhanje: 20 minut)
Sestavine:
100 g majhnih šalotk
225 g brstičnega ohrovta
25 g masla
1 žlica olivnega olja
1 žlica sladkorja
sol, poper
Priprava:
1. V ponvi segrejemo olje in maslo ter dodamo olupljene glavice šalotke. Potresemo s sladkorjem in mešamo, da se sladkor stopi. Na manjšem ognju kuhamo še do 10 minut, da sladkor karamelizira in se šalotke zmehčajo. Po potrebi dodamo dve žlici vode.
2. Medtem v slani vodi skuhamo brstični ohrovt (5–7 minut), odcedimo in ga dodamo šalotki. Začinimo in dobro premešamo.
Hitri ananasov kolač (osebe: 4, pečenje: 40 minut)
Sestavine:
300 ml mleka
70 g sladkorja
50 g moke
50 g masla
3 rumenjaki
1 jajce
žlička pecilnega praška
žlička vaniljeve arome
1 kozarec vloženega ananasa
ščepec soli
sladkor za posip
Priprava:
1. V skledi stepemo jajca in sladkor. Moko in pecilni prašek presejemo in ju med mešanjem po žlicah dodajamo v testo, da postane gladko.
2. Maslo raztopimo, ga damo v mleko in oboje vmešamo v testo, ki postane gosto in tekoče. Dodamo še sol in vaniljevo aromo.
3. Testo prelijemo v okrogel pekač. Nanj položimo dobro odcejene rezine vloženega ananasa.
4. Kolač pečemo pri temperaturi 180 stopinj od 30 do 40 minut ali toliko, da rob dobi zlato rumeno barvo. Postrežemo še vročega in ga pred tem potresemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet dneva - hitri kolači vseh vrst
V testo, kakršno opisuje recept za ananasov kolač, lahko pravzaprav vmešate veliko domišljije. Naslednjič poskusite z nekaj žlicami kokosovih kosmičev, čokolade v prahu ali mletih mandljev. Po enakem receptu lahko poleti pripravimo kolač z drugim sadjem, na primer s češnjami ali marelicami.