Zanimivosti

Grenivka v slanih in sladkih jedeh

Metka McCully Žigon
29. 1. 2018, 14.01
Posodobljeno: 30. 1. 2018, 10.58
Deli članek:

Resda so grenivke nekoliko grenkega okusa, a so odličen sadež. Lahko ga jemo samega, iztisnemo sok ali uporabimo v sladkih in tudi slanih jedeh.

Revija Zarja

Izboljšajo prebavo in pomagajo pri hujšanju. Najbolje je grenivke postreči kot predjed, saj njihove grenčine spodbudijo želodčne sokove in zmanjšajo občutek lakote.

Topla sadna solata z grenivko

Sestavine:

  • 2 rožnati grenivki
  • 2 pomaranči
  • nekaj rezin svežega ananasa
  • 1 velika žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica masla

Priprava: Grenivki in pomaranči olupimo ter odstranimo čim več belih delov in kožice. Oboje zrežemo na večje kose. Ananas očistimo in zrežemo na debelejše kolobarje, nato pa še na kose, velike, kot so koščki grenivke in pomaranče. Premešamo, damo v nepregorno posodo ter potresemo z rjavim sladkorjem in kosmi masla. Damo v ogreto pečico, vključimo žar. Pečemo 5–6 minut.

Postrežemo toplo z omako iz jogurta ali z malce sladke smetane.

Revija Zarja

Zelena solata z grenivko

Grenivka se poda v sladke in slane jedi. Tole je recept za zimsko solato, polno hranil in z malo kalorijami. Uporabimo lahko različno zeleno zelenjavo. Odlično se obnesejo špinača, zelena solata, endivija, ne preveč grenke sorte radičev in avokado.

Sestavine:

  • 2–3 prgišča listnatega ohrovta
  • pol limone
  • oljčno olje, sol po okusu
  • rezine 1 grenivke
  • 2 veliki žlici pistacij (lahko tudi mandljev, orehov ali pinjol)

Priprava: Listnati ohrovt očistimo in operemo ter grobo natrgamo kar z rokami. Zmešamo sol, limonov sok in oljčno olje ter prelijemo po ohrovtu. Vse skupaj kar z rokami premešamo in malce pregnetemo. Tako ohrovt zmehčamo in ga naredimo prijetnejšega za uživanje. Dodamo očiščene kose grenivke in rahlo prepražene oreške.

Zdaj ko je sezona citrusov in seveda tudi grenivk, si lahko pripravimo tudi grenivkino marmelado.

Revija Zarja

Grenivkina marmelada

Za ta recept potrebujemo bio grenivke (če gre verjeti certifikatom, da so res bio?!), ker uporabimo tudi lupinico. Če ne dobite bio grenivk, jih pa olupite. Odstranite tudi kožico okrog posameznih krhljev in meso sadežev s sladkorjem in limono kuhajte, da se zgosti. Boljša pa je marmelada po spodnjem receptu, skupaj z lupino.

Sestavine:

  • 3 grenivke (najboljše so rdeče)
  • sok 2 limon
  • 0,7–1 kg sladkorja

Priprava: Cele grenivke operemo in jih damo v dovolj veliko posodo z vodo. Počasi jih kuhamo dve uri. Pazimo, da ne izpari vsa voda. Nato grenivke s penovko poberemo iz vode in počakamo, da se ohladijo. Z nožem jih kar z lupino vred zrežemo na kockice, le peške odstranimo. Damo jih v lonec in primešamo sladkor in limonov sok. Kuhamo približno 15 minut, da marmelada začne želirati. Spravimo jo v vroče razkužene kozarčke.

Preberite tudi: Kosilo v pol ure. Kliknite TUKAJ!