Zelenjavna mineštra
Sestavine za 4 osebe:
300 g zelene
200 g korenja
100 g koromača
1 bučka
2 čebuli
3 žlice olivnega olja
1 velika konzerva (800 g) pelatov
500 ml zelenjavne juhe
100 g suhih sliv brez koščic
1 majhna konzerva (250 g) belega fižola
80 g kratkih makaronov
sol, poper
½ šopka majarona
3 vejice timijana
1 vejica rožmarina
nekaj olivnega olja
Priprava:
1. Zelenjavo očistimo, ostrgamo ali olupimo in narežemo na koščke. V loncu segrejemo tri žlice olivnega olja in na njem popražimo koščke zelene, korenja, koromača, bučk in čebule.
2. Dušimo tri minute, potem dodamo pelate, jih pretlačimo in zalijemo z juho. Zavremo in na srednje močnem ognju kuhamo od 15 do 20 minut.
3. Suhe slive narežemo na koščke. Fižol splaknemo in odcedimo, stresemo ga v mineštro.
4. Posebej v slani vodi skuhamo makarone in jih skupaj s slivami vmešamo v juho.
5. Solimo, popramo. Majaron, timijan in rožmarin osmukamo in sesekljamo. Dodamo mineštri in za konec pokapljamo še z olivnim oljem.
Čebulna fokača z mariniranimi suhimi slivami
Sestavine za 6 oseb:
Za marinirane suhe slive:
6 žlic rdečega vinskega kisa
1-2 žlici rjavega sladkorja
1 žlica olivnega olja
1-2 žlički čilija v prahu
sol
200 g suhih sliv brez koščic
3 mlade čebule
Za testo:
250 g moke
1 žlička soli
1/2 kocke kvasa
1 žlička sladkorja
2 žlici olivnega olja
Za nadev:
1 čebula
2 žlici olivnega olja
1-2 žlički sesekljanega rožmarina
sol, poper
30 g orehovih jedrc
300 g topljivega sira za pico
1 majhna glavica rdečega radiča
Priprava:
1. Kis, sladkor, olivno olje in čili zavremo. Solimo in prelijemo po suhih slivah.
2. Za testo v skledi zmešamo moko s soljo. V vodo (125 ml) nadrobimo kvas in dodamo sladkor. Na sredino moke naredimo vdolbino in vlijemo vanjo kvasni nastavek. Potresemo z moko, potem pa posodo pokrijemo in pustimo 10 minut na toplem.
3. Dodamo olivno olje in z metlicami zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati še 30 do 45 minut.
4. Čebulo olupimo in narežemo na obročke. Popražimo jih na žlici olja. Dodamo rožmarin, še rahlo popražimo, solimo, popramo.
5. Testo še enkrat pregnetemo in razdelimo na šest delov. Na rahlo pomokani delovni površini vsak kos testa razvaljamo v podolgovate fokače. Položimo jih v pekač, obložen s papirjem za peko, večkrat prebodemo z vilicami in namažemo s preostalim oljem.
6. Na fokače razdelimo čebulne obročke in sesekljane orehe. Na vrh položimo rezine sira in pečemo v pečici na 200 do 220 stopinjah od 15 do 20 minut.
7. Mlade čebule očistimo in narežemo na tanke obročke. Marinirane suhe slive rahlo segrejemo, dodamo čebulo.
8. Radič razdelimo na liste, jih umijemo in narežemo na trakove. Skupaj s suhimi slivami jih razdelimo na pečene fokače. Takoj postrežemo.
Špinačna kvinoja s suhimi slivami
Sestavine za 4 osebe:
300 g kvinoje
1 velika čebula
2 stroka česna
800 ml čiste zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
30 g masla
300 g sveže mlade špinače
150 g suhih sliv brez koščic
100-125 g gorgonzole
poper
Priprava:
1. Kvinojo stresemo v cedilo in prelijemo z vročo vodo. Odcedimo. Čebulo in česen olupimo. Čebulo sesekljamo. Juho zavremo.
2. V velikem loncu (4-5 l) segrejemo 20 g masla. Na maslu tri minute pražimo čebulo in dodamo še pretlačen česen. Vmešamo kvinojo in dušimo minuto med stalnim mešanjem. Potem zalijemo s pol litra vroče juhe, pokrijemo in 15 minut kuhljamo.
3. Špinačo splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Suhe slive narežemo na trakove, gorgonzolo nadrobimo na koščke. Slive in 150 ml juhe dodamo kvinoji in v odprtem loncu med mešanjem na srednje močnem ognju kuhamo še 10 minut.
4. Prilijemo še preostalo juho, dodamo špinačo (v dveh porcijah), kvinojo dobro premešamo in grejemo toliko časa, da špinača ovene. Če je jed preredka, še nekaj časa segrevamo, da tekočina povre.
5. Vmešamo preostalo maslo in gorgonzolo, segrevamo, da se gorgonzola stopi, popramo in postrežemo.
Majin nasvet
Kvinojo lahko izboljšamo z nastrgano limonino lupino in sesekljanimi orehi. Postrežemo jo lahko kot glavno jed ali prilogo k pečeni svinjini ali piščančjim prsim.
Hladna solata
Sestavine za 6 oseb:
300 g kvinoje
2 rdeči čebuli
250 g češnjevega paradižnika
1 kumara
100 g suhih sliv brez koščic
1 avokado
2 šopka peteršilja
1 šopek mete
10 žlic olivnega olja
8 žlic limoninega soka
1 žlička kumine
sol, poper
Priprava:
1. Kvinojo stresemo v cedilo in dve minuti spiramo z vodo. Odcedimo. Stresemo v lonec, zalijemo s 600 ml vode, solimo in zavremo. Kuhljamo 15 minut, nato z vilicami razmešamo.
2. Čebuli olupimo in narežemo na obročke. Paradižnik narežemo na polovice, kumaro olupimo, razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na rezine.
3. Slive in avokado narežemo na koščke. Peteršilj in meto splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, osmukamo in sesekljamo.
4. Olivno olje zmešamo z limoninim sokom, kumino, soljo in poprom. Dodamo kvinoji in vmešamo še vse preostale sestavine. Dobro premešamo, počakamo 20 minut, da se okusi prepojijo, in postrežemo.
Majin nasvet
Kvinojo lahko zamenjamo z rižem, bulgurjem ali kuskusom.