Sestavine za 4 osebe:
1 bio limona
150 g zamrznjenih borovnic
7 žlic sladkorja
1 cimetova palčka
200 ml mleka
500 g moke
½ kocke kvasa
50 g masla
sol
1 jajce
50 g sladkorja v prahu
50 g mletega maka
Za vaniljevo omako:
400 ml mleka
4 jajca
8 žlic sladkorja
Priprava:
1. Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in nastrgamo lupino. Lupino skupaj z borovnicami, petimi žlicami sladkorja in cimetom v lončku segrevamo do vrenja. Kuhljamo 20 minut, da dobimo gosto zmes. Odstavimo z ognja in postavimo na hladno.
2. Segrejemo mleko. V posodo stresemo moko, na sredino naredimo luknjico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žlico sladkorja in 100 ml toplega mleka. Potresemo z malo moke. Pokrijemo in na toplem pustimo 15 minut.
3. Maslo stopimo in ga zmešamo s preostalim mlekom. Solimo, dodamo jajce in žlico sladkorja ter dodamo moki. Zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo in pustimo pol ure vzhajati.
4. Potem testo še enkrat pregnetemo in oblikujemo zvitek, ki ga narežemo na štiri dele. Vsak del potlačimo in na sredino odmerimo borovničev nadev. Oblikujemo cmok, odložimo ga na pomokano površino, pokrijemo in pustimo 20 minut vzhajati.
5. Zavremo 150 ml vode in v posodo vstavimo nastavek za kuhanje na pari. Nanj položimo po dva cmoka in kuhamo 20 minut.
6. Medtem za vaniljevo omako razžvrkljamo jajca, dodamo sladkor in z metlico zmešamo. Mleko segrejemo in ga počasi, med mešanjem, vlijemo v jajčno maso.
7. Omako vlijemo v posodo, postavimo na štedilnik in med stalnim mešanjem segrevamo, da se zgosti.
8. Zmešamo sladkor v prahu in mak. Cmoke prelijemo z vaniljevo omako in potresemo z makovim sladkorjem.