Zanimivosti

Na hitro: Spravimo se k sebi z zeljem in repo

Sonja Grizila
12. 1. 2018, 16.01
Deli članek:

Seveda imamo v mislih kislo zelje in repo, eno in drugo je zdrava, okusna in poceni hrana, ki popravi posledice prazničnega prenajedanja. Za štiri.

Dreamstime
kislo zelje

Nasitna solata

Potrebujemo 20 da kislega zelja, veliko kuhano rdečo peso,  2 kuhana korenčka, veliko jabolko,  2 žlici sesekljane bele čebule, olje in začimbe.

Zelje operemo, če je prekislo, in zrežemo na krajše rezance. Peso zrežemo na kocke in prelijemo z žlico olja, premešamo. Korenček in jabolko zrežemo na kocke, dodamo čebulo in  dve žlici olja ter vse skupaj premešamo. Pustimo stati dve uri, preden ponudimo.

Mineštra z repo

Potrebujemo čebulo, 30 dag kisle repe, 20 dag kuhanega fižola, 2 korenčka, 2 večja krompirja,  zaseko  in začimbe.

Čebulo sesekljamo in prepražimo na dveh žlicah zaseke, da ovene, dodamo na drobno zrezano kislo repo in  zrezan korenček. Začinimo z žličko začimbnega posipa in skuhamo do mehkega. Posebej skuhamo na kocke zrezan krompir. Ko je repa kuhana, dodamo fižol in krompir, ki ga malo pomečkamo, ter kuhamo še pet minut.

Narastek

Potrebujemo 1 kg kislega zelja, 2 čebuli, 20 dag  piščančjega fileja,  20 dag instantne polente, lonček kisle smetane, 3 jajca, olje in začimbe.

Kislo zelje skuhamo in odcedimo.  Čebulo sesekljamo in prepražimo na treh žlicah olja, da postekleni, dodamo zmleto meso in pražimo pet minut.  Polento skuhamo po navodilih in ohladimo.

V manjši pekač damo najprej tretjino zelja in ga obložimo z narezano polento, po njej porazdelimo drugo tretjino zelja, potem pa meso in še zadnjo tretjino zelja. Prelijemo z mešanico smetane, jajc in nekaj žlic mleka. V pečici pečemo dobre pol ure.

Solata z repo

Potrebujemo 20 dag kisle repe, pest oliv, 2 rdeči papriki, 10 dag dimljenega sira, olje in začimbe.

Kislo repo zrežemo na koščke (skrajšamo dolge rezance), papriki očistimo, zrežemo na pramene, opečemo na plošči in zrežemo na koščke. Pomešamo z zeljem, dodamo olive in na kocke zrezan sir, prilijemo dve žlici olja ter popramo in solimo, če je treba.

Pol kuhano, pol surovo

Potrebujemo 30 dag kislega zelja, 30 dag kisle repe, prekajeno klobaso za kuhanje, 3 žlice ovsenih kosmičev,  2 žlici zaseke ali olja in začimbe.

Vzamemo pol zelja in pol repe ter damo kuhat s klobaso, prilijemo toliko vode, da je jed pokrita. Ko se vse zmehča, razrežemo klobaso in jo vrnemo v lonec, dodamo kosmiče ter na drobno zrezano zelje in repo. Prevremo in ponudimo.

Preberite tudi: Mmm ... slastna zelenjavna ponev z zeliščnimi cmoki. Kliknite TUKAJ!