Pogumno lahko med uporabimo tudi pri pripravi slanih jedi, kot je na primer pečenka ali pa losos iz pečice, katerega okus plemeniti prav medena skorjica.
Zapečen losos z medeno skorjico
Sestavine za 4 osebe:
8 vejic timijana
1/2 stare žemlje
30 g mandljev
1 žlička gorčice
50 g + 1 žlica masla
2 žlici slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo (npr. cvetlični)
sol
4 lososovi fileji (po 120 g)
800 g zamrznjenega stročjega fižola
1 čebula
150 g kisle smetane
nastrgan muškatni orešček
Priprava:
1. Timijan osmukamo. Žemljo narežemo na majhne koščke. Za medeno skorjico mandlje sesekljamo in jih zmešamo s koščki žemlje, gorčico, 50 g masla, slovenskim medom z zaščiteno geografsko označbo (npr. cvetličnim), polovico timijana in soljo.
2. Fileje rib splaknemo z mrzlo vodo in osušimo, solimo in obložimo z medeno skorjico. Fižol za 5 minut stresemo v slano vrelo vodo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Popražimo jo na žlici masla, vmešamo smetano in preostali timijan, sol in muškatni orešček.
3. Fižol odcedimo in vrnemo v lonec, dodamo masleno smetanovo zmes, premešamo. Fižol prestavimo v kvadraten pekač, nanj položimo lososove fileje in pečemo od 20 do 30 minut na 200 stopinjah.