Zanimivosti

Čas za med: Zapečen losos z medeno skorjico

Revija Maja
29. 12. 2017, 15.01
Deli članek:

Pred nami so medeni časi! Med se bo cedil v sladice vseh vrst in oblik ter začinjal vroče napitke, ki nas bodo greli v mrzlih dneh.

Revija Maja

Pogumno lahko med uporabimo tudi pri pripravi slanih jedi, kot je na primer pečenka ali pa losos iz pečice, katerega okus plemeniti prav medena skorjica.

Zapečen losos z medeno skorjico

Sestavine za 4 osebe:
8 vejic timijana
1/2 stare žemlje
30 g mandljev
1 žlička gorčice
50 g + 1 žlica masla
2 žlici slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo (npr. cvetlični)
sol
4 lososovi fileji (po 120 g)
800 g zamrznjenega stročjega fižola
1 čebula
150 g kisle smetane
nastrgan muškatni orešček

Priprava:

1. Timijan osmukamo. Žemljo narežemo na majhne koščke. Za medeno skorjico mandlje sesekljamo in jih zmešamo s koščki žemlje, gorčico, 50 g masla, slovenskim medom z zaščiteno geografsko označbo (npr. cvetličnim), polovico timijana in soljo.

2. Fileje rib splaknemo z mrzlo vodo in osušimo, solimo in obložimo z medeno skorjico. Fižol za 5 minut stresemo v slano vrelo vodo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Popražimo jo na žlici masla, vmešamo smetano in preostali timijan, sol in muškatni orešček.

3. Fižol odcedimo in vrnemo v lonec, dodamo masleno smetanovo zmes, premešamo. Fižol prestavimo v kvadraten pekač, nanj položimo lososove fileje in pečemo od 20 do 30 minut na 200 stopinjah.

Preberite tudi: Ste za medeni kolač v kozarcu? Kliknite TUKAJ!