Zimski mafini s kapico (75 minut)
Sestavine za 10 mafinov:
100 g temne čokolade (70 % kakava)
250 g masla
125 g sladkorja
2 jajci
125 g moke
2 žlici kakava v prahu
2 žlički pecilnega praška
350 ml soka črnega ribeza
100 g nastrganega kokosa
10 mini čokoladnih bombonov
50 g sladkorja v prahu
10 g škroba
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Polovico čokolade nastrgamo. 125 g masla kremasto stepemo s sladkorjem. Počasi dodamo jajci.
2. Moko zmešamo s kakavom in pecilnim praškom ter dodamo testu. Vmešamo še nastrgano čokolado in 75 ml ribezovega soka. Testo do dveh tretjin vlijemo v model za mafine, katerega vdolbine smo obložili s papirnatimi skodelicami. Pečemo pol ure, in ko so mafini pečeni, počakamo, da se ohladijo.
3. Medtem sesekljamo preostalo čokolado in jo stopimo nad parno kopeljo. Vrhnji del pečenih mafinov, ki gleda iz skodelice, namažemo s čokolado in potresemo s kokosom. V čokoladi namočimo tudi čokoladne bombone in jih povaljamo v kokosu.
4. Preostali ribezov sok zavremo s sladkorjem v prahu in vremo toliko časa, da ostale le še 150 ml tekočine. Vzamemo dve žlici soka in ga zmešamo s škrobom, to mešanico dodamo soku in tako dolgo segrevamo in ves čas mešamo, da dobimo gosto ribezovo kremo. Odstavimo in počakamo, da se ohladi.
5. Preostalo maslo 5 minut kremasto stepamo, po žlicah dodajamo ribezovo kremo, jo napolnimo v dresirno vrečko in nabrizgamo na mafine kapice. Na vrh posadimo bombon.