Zanimivosti

Ta teden kuhamo z udeležencem šova MasterChef Sašem Šketo

Lara Paukovič
28. 12. 2017, 12.01
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da lahko njegovo najljubšo jed pripravite bolje?

osebni arhiv

Mini jabolčne pite s slanim karamelom

»V prazničnem času bližnje in sebe najraje razveselim s sladicami. Pomembno mi je, da po stanovanju diši po peki. In kaj je boljšega od vonja sveže pečene jabolčne pite?« se sprašuje Sašo Šketa, ki je letos tekmoval v MasterChefu, piše pa tudi kulinarični blog. »Kar nekaj let sem živel v stanovanju brez pečice, zato sem ustvarjal pretežno presne sladice. No, to se je potem spremenilo in zdaj je pečica prižgana praktično vsako popoldne.« Njegovi najljubši recepti se menjajo, trenutno na vrhu lestvice kraljujejo pite. »Prazniki bodo dišali po jabolčni piti s slanim karamelom. Recept, ki ga delim z vami, je nekoliko prilagojen. Namesto ene velike pite lahko z njim pripravite nekaj manjših. Predstavljajte si veselje, ko na krožnik dobiš čisto svojo mini pito. Ne pozabite pa na najboljšo začimbo – nasmeh,« še dodaja Sašo.

Sestavine

Testo:
300 gramov moke
200 gramov masla
50 gramov sladkorja v prahu
7 žlic ledene vode

Nadev:
3 jabolka
150 gramov masla
200 gramov sladkorja
0,5 decilitra vode
žlička soli
žlička vaniljevega ekstrakta

Priprava:
Najprej pripravite testo tako, da zmešate moko, sladkor v prahu in na kocke narezano ohlajeno maslo. Dobro pregnetite in po potrebi dodajte ledeno vodo. Razvaljajte na tanko, zavijte v folijo in shranite v hladilnik za vsaj pol ure. Jabolka olupite in narežite na majhne kocke. Sladkor raztopite v vodi, kuhajte, dokler se ne začne tvoriti svetlo rjav karamel, nato dodajte maslo, sol, vaniljo in premešajte. Zmanjšajte ogenj na minimum in v karamel dodajte še jabolka; sotirajte vsaj pet minut, da se dobro prepojijo (pazite, da se zmes ne prismodi). Če je karamel še preveč tekoč oziroma ga je ostalo preveč, ga odcedite v lonček in ločeno shranite samo koščke jabolk. Testo razrežite približno na polovico in na eno polovico razporedite karamelizirana jabolka. Preostanek testa narežite na slab centimeter tanke trakove in jih prepletite v mrežo čez jabolčni nadev. Zgornjo plast testa lahko namažete še z jajcem in z okroglim modelom izrežete piškote (premer približno 5 cm). Pecite 35–40 minut pri 180 stopinjah Celzija. Odstranite iz pečice, počakajte, da se malo ohladi, in postrezite.

Preberite tudi: Anika Horvat: Sem samohranilka po lastni izbiri. Kliknite TUKAJ!