Zanimivosti

Čokoladni grehi z zlatim sijajem

Janja Grativa
26. 12. 2017, 14.01
Deli članek:

So med vašimi bližnjimi takšni, ki prisegajo, da ni sladice brez čokolade?

Revija Maja

Potem jim zaprite usta z enim od spodnjih receptov, v katerih ne manjka te grenko-sladke sestavine.

Zlati dukati

Sestavine za 30 piškotov:
50 g sladkorja
1 strok vanilje
½ žličke cimeta
50 g sesekljanih mandljev
50 g sesekljanih lešnikov
200 g temne čokolade (85 % kakava)
100 g mlečne čokolade
25 g masla
zlata živilska barva v prahu

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Sladkor, sredico vaniljinega stroka in cimet zavremo v 50 ml vode. Sirup zmešamo z mandlji in lešniki, stresemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in v pečici karameliziramo od 10 do 12 minut, do zlatorjave barve. Vmes enkrat premešamo.

2. Čokolado nasekljamo in skupaj z maslom stopimo nad parno kopeljo. Vmešamo karamelizirane oreščke in maso namažemo v pekač, obložen s papirjem za peko, v plasti, tanki od 3 do 5 mm. Postavimo v hladilnik.

3. Iz ohlajene čokolade izrežemo s kozarcem ali modelom kroge s premerom od 3 do 4 cm. Dukate potresemo z zlatim prahom in hranimo na hladnem.

Revija Maja

Praznični šarkelj

Sestavine za okrogel pekač (premera 20 cm):
maslo in moka za pekač
100 g temne čokolade (70 % kakava)
250 g masla
200 g sladkorja
4 jajca
250 g moke
1 žlica pecilnega praška
2 žlički začimb za medenjake
2-3 žličke kakava v prahu
125 ml rdečega vina
½ limone
100 g sladkorja v prahu
rdeča živilska barva
75 g vloženih brusnic

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za šarkelj namažemo z maslom in potresemo z moko. Čokolado naribamo.

2. Maslo kremasto stepemo s sladkorjem. Počasi dodamo jajca.

3. Moko zmešamo s pecilnim praškom, začimbami za medenjake in kakavom. Dodamo jajčni masi. Prilijemo še vino in nazadnje vmešamo čokolado.

4. Testo vlijemo v pekač in pečemo eno uro. Ko je šarkelj pečen, malce počakamo in ga potem zvrnemo iz pekača.

5. Za preliv zmešamo sok pol limone s sladkorjem v prahu in dodamo dve do tri kapljice rdeče barve. Prelijemo prek šarklja in ga na vrhu obložimo z brusnicami.

Revija Maja

Mandljeve snežinke

Sestavine za 40-50 snežink:
100 g temne čokolade (78 % kakava)
125 g moke
2 žlici kakava v prahu
50 g mletih mandljev
250 g sladkorja v prahu
1 ščepec soli
100 g masla
1 rumenjak
2 žlici limoninega soka

Priprava:

1. Za testo nastrgamo čokolado in jo z moko, kakavom, mandlji, 50 g sladkorja v prahu, soljo, maslom in rumenjakom zgnetemo v testo. Zavijemo ga v folijo in za eno uro postavimo na hladno.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo na pomokani površini 3 mm na tanko. Z modeli izrežemo iz testa zvezdice različnih velikosti in jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 10 minut.

3. Preostali sladkor zmešamo z limoninim sokom v sladkorni led in z njim okrasimo pečene zvezdice.

Revija Maja

Pletenka

Sestavine:
150 g temne čokolade (70 % kakava)
½ kocke kvasa
250 ml mlačnega mleka
75 g sladkorja
450 g moke tipa 550
2 žlici kakava v prahu
75 g masla
1 ščepec soli
1 jajce
15 g kokosove maščobe
zlata živilska barva v prahu
sladkorni biserčki

Priprava:

1. Nastrgamo 100 g čokolade. Kvas nadrobimo v mlačno mleko. Sladkor, moko, kakav, maslo, sol in jajce zmešamo s čokolado v gladko testo. Testo preložimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro.

2. Testo razdelimo na tri dele. Najprej jih zgnetemo v kroglice, potem pa v trakove, dolge 60 cm. Spletemo jih v pletenko in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pustimo vzhajati še 45 minut.

3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pečemo 40 minut. Medtem sesekljamo preostalo čokolado in jo s kokosovo maščobo stopimo nad parno kopeljo.

4. S čokolado namažemo pečeno in ohlajeno pletenko. Ko se čokolada strdi, s čopičem nanesemo nekaj zlatega prahu. Dodamo še biserčke za okras.

Preberite tudi: Naj pri kosilu zadiši po Španiji. Kliknite TUKAJ!