Na kocke narezane buče dodajamo mineštram, enolončnicam in golažem, nadevom za pite in zavitke. Ko večjo bučo načnemo, vsak dan pripravimo drugo jed. Bučno meso pa lahko tudi na grobo naribamo in zamrznemo za poznejše mesece.
Buč je veliko različnih vrst in z njimi pripravljamo okusne jedi, saj jih lahko kuhamo, cvremo, pečemo, nadevamo, vlagamo, pretlačimo v pire ali pa jih uživamo v obliki soka iz sveže nastrganih plodov. Niso pa vse buče užitne, mnoge nam služijo le kot okras. Med najbolj okusne sodijo buče hruškaste oblike vrste butternut, saj imajo malo semen in veliko mesa. Zelo priljubljene so tudi večje hokaido buče, med manjšimi pa so idealne za polnjenje in pečenje vrste jack be little. Te velikanke z zdravilnimi lastnostmi vsebujejo kar 90 odstotkov vode, imajo zelo malo kalorij in pripomorejo k redni prebavi.
Ali ste vedeli, da buče ne štejemo k zelenjavi, ampak k sadju? Vsebujejo alfakaroten, betakaroten, vitamina C in E, kalij, magnezij in veliko prehranskih vlaknin. Bučno olje je bogato z linolensko kislino, ki je ena od esencialnih omega-3 maščobnih kislin, poleg tega vsebuje selen, ki je močan antioksidant. Redno uživanje bučnega olja blagodejno deluje na naš organizem in odpravlja strupe iz telesa, hkrati pa pomaga krepiti zobe, kosti in lase. Iz bučnega mesa lahko pripravimo izvrstne jedi ali pa obrazno masko, ki bo kožo učvrstila. Bučna semena, ki jih lahko uživamo kot okusen prigrizek, pa so uporabna tudi kot zdravilo proti črevesnim parazitom.
Prvi dan
Polnjene buče
Sestavine (za 4 osebe):
4 manjše buče hokaido,
150 g v olju vloženih sušenih paradižnikov,
6 rezin opečenca,
500 g rikote (planšarska ali albuminska skuta),
2 jajci,
1 ščepec cimeta,
1 ščepec čilija v prahu.
Priprava:
Buče splaknemo z mrzlo vodo in odrežemo spodnji del, da lahko stojijo, in vrhnji del s pecljem, da dobimo pokrovček.
Buče izdolbemo, da bo dovolj prostora za nadev. Semena ločimo od mesa. Meso prihranimo za juho, ki jo bomo skuhali naslednji dan.
Paradižnike odcedimo, olje prestrežemo in prihranimo, ter jih sesekljamo. Opečenec narežemo na koščke, ki jih popečemo na dveh žlicah prihranjenega olja.
Rikoto zmešamo z jajcema, paradižnikom, cimetom in čilijem. Vmešamo še koščke kruha in s tem nadevom napolnimo buče. Na vrh postavimo pokrov.
Pečico segrejemo na 180 °C. Buče postavimo v ognjevarni model, ki smo ga po dnu pokapljali z oljem. Pečemo 30 do 40 minut. Petnajst minut pred koncem peke odlijemo sok iz pekača. Uporabimo ga lahko za preliv za solato, ki jo postrežemo k bučam.
Drugi dan
Bogata zelenjavna juha
Sestavine (za 4 osebe):
800 g očiščene buče,
2 velika krompirja,
1 bela čebula,
2 žlici olja,
2 žlici masla,
sol in poper,
1 l čiste juhe (kokošje, goveje ali zelenjavne),
1 manjša zelena bučka.
Priprava:
Bučo in olupljen krompir narežemo na kockice, čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V loncu segrejemo olje in maslo, dodamo čebulo in pražimo samo toliko časa, da postekleni.
Skodelico bučnih kock in krompirja prihranimo, druge pa dodamo v lonec, solimo in popramo ter še naprej mešamo in pražimo približno 2 minuti.
Prilijemo toliko vroče vode, da pokrije zelenjavo, zavremo in kuhamo 25 minut.
Ko sta krompir in buča kuhana, s paličnim mešalnikom juho ukašimo v gladek pire, prilijemo čisto juho, po okusu dosolimo in popramo ter prevremo.
Posebej popražimo na kocke zrezano bučko in dodamo prihranjene kocke krompirja in buče. Zalijemo z malce vode, skuhamo do mehkega in dodamo juhi.