Hrenovke v hrustljavem testu
Sestavine za 4 osebe:
4 manjše piščančje hrenovke
200 g odmrznjenega listnatega testa
1 do 2 žlici gorčice
4 žlice kečapa
Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Hrenovke damo v krop, odstavimo in pustimo 2 minuti. Na pomokani delovni površini testo razvaljamo in razrežemo v 4 pravokotnike, za 2 prsta ožje od dolžne hrenovk.
2. Hrenovke odcedimo, na koncih jih razrežemo na 4 dele. Na vsak kos testa damo pol žlice gorčice, nanjo položimo hrenovko in testo zvijemo. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj zložimo zvitke tako, da je med njimi dovolj prostora, ker se bo testo med peko napihnilo.
3. Pekač postavimo v ogreto pečico, pečemo približno 15 minut in še vroče ponudimo s kečapom.
Krompirček iz modelov za mafine
Sestavine:
10 krompirjev
45 g stopljenega masla
25 g parmezana
1 žlička česna v prahu
1 žlička materine dušice
sol, poper
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Z maslom namažemo dva modela za mafine (12 kosov), če imamo le en model, pa dvakrat ponovimo ves postopek pečenja.
2. Krompir stresemo v veliko posodo ter dodamo raztopljeno maslo, parmezan, materino dušico, česen, sol in poper. Dobro premešamo in rezine krompirja zložimo v model ter jih potresemo s poprom.
3. Pečemo, dokler robovi ne postanejo zlato rjavi – približno 50 minut. Pečeno jed pustimo stati 5 minut, nato krompir zvrnemo iz modela ter ga potresemo s parmezanom in materino dušico.
Osebe: 4
Pečenje: 50 minut
Ameriški ponvičniki z banano
Sestavine:
2 skodelici moke
3 žličke pecilnega praška
1 ščep soli
1/3 skodelice sladkorja
50 g stopljenega masla
2 stepeni jajci
1,5 skodelice mleka
4 žlice javorovega sirupa
4 žlice masla
2 žlici rjavega sladkorja
2 banani
Priprava:
1. Moko s pecilnim praškom in soljo presejemo v skledo. Nato zmešamo s sladkorjem, stopljenim maslom, stepenima jajcema in mlekom, da dobimo gladko testo. Pustimo ga počivati vsaj 10 minut.
2. Banani poševno narežemo na 0,5 cm debele rezine. V ponvi stopimo 2 žlici masla, dodamo 2 žlici rjavega sladkorja in nato banani, malo podušimo, koščke banan obrnemo, še malo podušimo in odstavimo.
3. Testo premešamo, nato v majhni ponvi, namazani z maslom, spečemo ponvičnike s premerom 12 cm. Zložimo jih na kupček, prelijemo z javorjevim sirupom in ponudimo z dušenimi bananami.
Osebe: 4
Priprava: 20 minut
Nasvet dneva
Krompirček na sto načinov
Krompirček, ki ga bomo danes spekli v modelčkih za mafine, je izjemno sočen in aromatičen. Predvsem pa gre za preprosto jed, ki dopušča veliko improvizacije. Krompir začinite po svojem okusu. Lahko mu dodate mocarelo, slanino ali kaj drugega. Pa še namig – pripravite ga več in ob skledi solate bo zadostoval za samostojno jed.