Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 80 minut
Sestavine: 1 kg suhega belega fižola tetovca * 1,25 kg čebule * 4 žlice olja * četrt žličke sode bikarbone * 2 žlički soli * 1 žlička mletega popra * 1,5 žlice mlete rdeče paprike * 1 lovorov list.
Priprava: Fižol namočimo čez noč. Naslednji dan vodo od namakanja odlijemo, fižol pa pristavimo s toliko hladne vode, da je pokrit. Ko voda zavre, jo odlijemo, fižol pa ponovno zalijemo s toliko vode, da je pokrit. Dodamo lovorov list in kuhamo fižol do mehkega (približno 40 minut), med kuhanjem po potrebi prilijemo še nekaj vode. Solimo šele, tik preden je fižol kuhan. Medtem olupimo čebulo in jo na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje in počasi ter med mešanjem pražimo čebulo, da postekleni. Med praženjem čebulo solimo, potresemo jo tudi s ščepcem sode bikarbone. Odstavimo, dodamo mleto papriko in dobro premešamo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Kuhan fižol odcedimo. Nepregorno posodo namastimo z oljem, nato pa vanjo menjaje nalagamo plasti fižola in prepražene čebule. Vsako plast solimo in popramo. Na vrhu naj bo plast fižola. Posodo postavimo za 20 minut v vročo pečico. Popečen fižol tekne vroč, pa tudi ohlajen.
Nasvet: Balkansko specialiteto prebranec lahko pripravimo tudi s fižolom iz konzerve. Če imamo radi pekočo hrano, primešamo sladki mleti papriki tudi nekaj pekoče paprike.