Z dodano skuto in mareličnim nadevom, v katerem se skrivajo pravi koščki sadja, so slastni poobedek, do katerega vas loči le petnajst minut.
Cmoki z vaniljevo omako in pinjolami
Sestavine za 4 osebe:
- 8 pirinih cmokov z mareličnim nadevom Žito
- 5 decilitrov mleka
- ½ vrečke praška za vaniljev puding
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- pest pinjol za posip
- karamelna omaka ali med
Priprava:
- Zamrznjene marelične cmoke stresemo v vrelo, rahlo osoljeno vodo, premešamo in ob rahlem vrenju kuhamo 12–15 minut. Medtem pripravimo preprosto vaniljevo omako.
- Prašek za puding z metlico zmešamo z decilitrom mleka in sladkorjem. Preostalo mleko zavremo, odstavimo z ognja in primešamo raztopljen sladkan prašek za puding. Na šibkem ognju kuhamo še tri minute, da vaniljeva omaka dobi prijetno svilnato teksturo.
- Pinjole na hitro popražimo v suhi ponvici. Vaniljevo omako nalijemo v široke skodelice, v vsako vložimo dobro odcejen kuhan cmok ali dva, okrasimo z medom ali karamelno omako in posipamo s hrustljavimi pinjolami.
Pirini marelični cmoki v čokoladni omaki
8 pirinih cmokov z mareličnim nadevom Žito.
Sestavine za čokoladno omako:
- 120 g sladke smetane
- 100 g medu
- 40 g sladkorja
- 70 g temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
- 40 g kakava v prahu
- ščep soli
Priprava:
- Zamrznjene marelične cmoke kuhamo v vreli osoljeni vodi, ob nežnem vretju, od 12 do 15 minut. Medtem pripravimo čokoladno omako.
- V nepregorno posodo stresemo na majhne koščke nadrobljeno čokolado, kakav in sol. V kozico z debelim dnom vlijemo smetano, med in sladkor ter postavimo na srednje močan ogenj. Ko zmes zavre, z njo prelijemo čokolado in mešamo, dokler se čokolada ne stopi in nastane homogena zmes. Če ostane še kaj omake, jo shranimo v kozarcu za marmelado, v hladilniku.
- Cmoke s penovko poberemo iz vode in jih odcedimo. Lahko jih povaljamo v stopljeni čokoladi ali pa jih z njo prelijemo. Da bo vse skupaj še malce zahrustalo, lahko dodamo tudi kokosovo moko ali piškotne drobtine.