Zanimivosti

Ta teden kuhamo s … pevko ansambla Šepet Laro Voler

Lara Paukovič, Zvezde
16. 10. 2017, 09.00
Deli članek:

Piščančja rulada z mehiško mole omako

»Zelo rada kuham – in jem,« pravi simpatična pevka ansambla Šepet Lara Voler. »Kadar nimam časa za pripravo obroka, za mojo prehrano skrbi babica, če kuham sama, pa si rada vzamem čas, da jed pripravim v miru.« Babica je tudi zaslužna za njeno ljubezen do kuhanja, saj ji je od mladih nog pomagala pri lupljenju zelenjave in podobnih opravilih. »Če z menoj kuha fant Aljaž, mu rada malce zatežim, kako in kaj mora biti narejeno,« še priznava.

Sestavine:

  • piščančje prsi brez kože
  • 200 gramov špinače
  • 200 gramov pečene slanine
  • 6 guajillo čili paprik, 6 ancho čili paprik, 6 arbol čili paprik
  • 2 skodelici piščančje jušne osnove
  • 1 koruzna tortilja
  • 3 paradižniki (prerezani na pol)
  • 3 tomatillosi (majhni zeleni paradižniki)
  • 1 sesekljana bela čebula
  • 8 strokov česna
  • ¼skodelice surovih arašidov
  • 2 žlički kuminovih semen
  • 1 žlička origana
  • 1 cimetova palčka
  • ½ žličke mletega cimeta
  • ½ žličke koriandrovih semen
  • 9 gramov sezamovih semen
  • ½ skodelice mandljev
  • ½ skodelice orehov
  • ½ skodelice rozin
  • 100 gramov temne čokolade
  • malo sladkorja
  • sol

Priprava:

Piščančje prsi razrežite in rahlo potolcite s kladivom, da dobite večjo površino. Špinačo očistite in liste blanširajte v vreli slani vodi. Dobro jih odcedite in sotirajte na vročem olivnem olju. Pustite, da se ohladijo. Potolčene polovice piščančjih prsi nadevajte s špinačo, zvijte v rulado in ovijte s tanko narezano slanino. Rulade zavijte v aluminijasto folijo in pecite petnajst minut pri 170 stopinjah Celzija. Čili paprikam odstranite semena in jih popecite v suhi ponvi. Dodajte rozine in med mešanjem pražite še nekaj minut, dokler se ne napihnejo. Sestavine iz ponve pretresite v skledo, prelijte z vrelo vodo in obtežite s ploščo. Pustite namakati približno trideset minut. Namočene čilije skupaj s piščančjo jušno osnovo dodajte v mešalnik. Koruzno tortiljo narežite na tanke koščke, ki jih ob stalnem mešanju popecite na srednje močnem ognju. Ko rahlo porjavijo, jih stresite v mešalnik. V suhi ponvi popecite tudi paradižnik in tomatillose. Ko se zmehčajo in rahlo počrnijo, jih stresite v mešalnik. Nato na olivnem olju 5–8 minut pražite čebulo, česen, arašide, rozine, kuminova semena, origano in cimet. Popražene sestavine stresite v mešalnik. V mešalnik dodajte še preostale sestavine za omako, nato pa vse skupaj gladko zmeljite in vlijte nazaj v ponev. Mešanico kuhajte na srednje močnem ognju približno petnajst minut. Na koncu v omako vmešajte čokolado, sladkor in sol. Na zmernem ognju kuhajte še 10–15 minut. Kot prilogo lahko ponudite kuhan riž z dodatkom olivnega olja.