»Zelo rada kuham – in jem,« pravi simpatična pevka ansambla Šepet Lara Voler. »Kadar nimam časa za pripravo obroka, za mojo prehrano skrbi babica, če kuham sama, pa si rada vzamem čas, da jed pripravim v miru.« Babica je tudi zaslužna za njeno ljubezen do kuhanja, saj ji je od mladih nog pomagala pri lupljenju zelenjave in podobnih opravilih. »Če z menoj kuha fant Aljaž, mu rada malce zatežim, kako in kaj mora biti narejeno,« še priznava.
Sestavine:
- piščančje prsi brez kože
- 200 gramov špinače
- 200 gramov pečene slanine
- 6 guajillo čili paprik, 6 ancho čili paprik, 6 arbol čili paprik
- 2 skodelici piščančje jušne osnove
- 1 koruzna tortilja
- 3 paradižniki (prerezani na pol)
- 3 tomatillosi (majhni zeleni paradižniki)
- 1 sesekljana bela čebula
- 8 strokov česna
- ¼skodelice surovih arašidov
- 2 žlički kuminovih semen
- 1 žlička origana
- 1 cimetova palčka
- ½ žličke mletega cimeta
- ½ žličke koriandrovih semen
- 9 gramov sezamovih semen
- ½ skodelice mandljev
- ½ skodelice orehov
- ½ skodelice rozin
- 100 gramov temne čokolade
- malo sladkorja
- sol
Priprava:
Piščančje prsi razrežite in rahlo potolcite s kladivom, da dobite večjo površino. Špinačo očistite in liste blanširajte v vreli slani vodi. Dobro jih odcedite in sotirajte na vročem olivnem olju. Pustite, da se ohladijo. Potolčene polovice piščančjih prsi nadevajte s špinačo, zvijte v rulado in ovijte s tanko narezano slanino. Rulade zavijte v aluminijasto folijo in pecite petnajst minut pri 170 stopinjah Celzija. Čili paprikam odstranite semena in jih popecite v suhi ponvi. Dodajte rozine in med mešanjem pražite še nekaj minut, dokler se ne napihnejo. Sestavine iz ponve pretresite v skledo, prelijte z vrelo vodo in obtežite s ploščo. Pustite namakati približno trideset minut. Namočene čilije skupaj s piščančjo jušno osnovo dodajte v mešalnik. Koruzno tortiljo narežite na tanke koščke, ki jih ob stalnem mešanju popecite na srednje močnem ognju. Ko rahlo porjavijo, jih stresite v mešalnik. V suhi ponvi popecite tudi paradižnik in tomatillose. Ko se zmehčajo in rahlo počrnijo, jih stresite v mešalnik. Nato na olivnem olju 5–8 minut pražite čebulo, česen, arašide, rozine, kuminova semena, origano in cimet. Popražene sestavine stresite v mešalnik. V mešalnik dodajte še preostale sestavine za omako, nato pa vse skupaj gladko zmeljite in vlijte nazaj v ponev. Mešanico kuhajte na srednje močnem ognju približno petnajst minut. Na koncu v omako vmešajte čokolado, sladkor in sol. Na zmernem ognju kuhajte še 10–15 minut. Kot prilogo lahko ponudite kuhan riž z dodatkom olivnega olja.