Obilje narave

Uživajte v okusih gob vse leto

zf
7. 10. 2017, 17.00
Deli članek:

Gobe sicer niso preveč hranljive, imajo malo kalorij in le nekaj več beljakovin kot zelenjava. Nekatere vrste imajo tudi nekaj vitaminov in kalija, a je takih bolj malo. Zapomniti si je treba, da so težko prebavljive in zato neprimerne za otroke in ljudi z želodčnimi težavami.

Dreamstime
Prah, ki ga pripravite iz sušenih gob, bo popestril okus številnim jedem.

So zelo okusne, zato jih imamo radi. Zanje smo pripravljeni zgodaj vstajati in jih iskati tudi več ur ali več dni. Slabost je, da rastejo le v določenem letnem času, pri čemer morajo imeti za rast tudi ugodne vremenske razmere. Zato je dobro, da znamo gobe skladiščiti in v njihovem okusu uživati vse leto.

SUŠENJE GOB

 Sušene gobe lahko uporabite za pripravo juh, omak, zmlete pa kot aromo.

Za sušenje so najprimernejše gobe, ki imajo gosto meso. Mednje spadajo recimo jurčki in sivke. Pred sušenjem gobe dobro očistite, nato pa narežite na poljubno debele rezine. Položite jih na papir in pustite v zračnem prostoru nekje na soncu. Občasno jih obrnite in premešajte. Če ste nabrali lisičke ali trobente, jih lahko nanizate na vrvico in obesite, da se sušijo na zraku. Gobe so suhe, ko postanejo trde. Takrat je najbolje, da jih shranite v steklene kozarce, ki jih lahko nepredušno zaprete. Lahko jih shranjujete tudi v kovinskih škatlah, pomembno je le, da dobro tesnijo, saj se sicer hitro izgubi aroma. Posušene gobe lahko tudi zmeljete in naredite prah, ki ga uporabljate zgolj za aromo, kot dodatek juham, omakam ali solatam.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Dreamstime
Pripravite si ozimnico iz gob.

ZAMRZNJENE SO NAJBOLJŠI PRIBLIŽEK SVEŽIM

Gobe očistite in po želji narežite na poljubno velike kose. Zamrzovanje je preprosto, pri tem pa gobe ohranijo svojo aromo. Zamrznjene je priporočljivo uporabiti v treh mesecih, čeprav se obstojnost razlikuje od vrste do vrste. Jurčki so odlični tudi po enem letu. Najbolje je, če vrst med seboj ne mešate.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025