Zanimivosti

Pica s figami in šunko

Zvonka Labernik, Ženska
24. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Kakšne fige bomo izbrali – vijoličaste ali zelene –, je odvisno od našega okusa, vendar je jed okusnejša z vijoličastimi.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 600 g bele pšenične moke,
  • 1 žlička soli,
  • 20 g svežega kvasa,
  • 1 žlička sladkorja,
  • 300 ml mlačne vode,
  • 3 žlice olivnega olja,
  • 4 žlice paradižnikovega kečapa,
  • 200 g rezin šunke,
  • 300 g na koščke natrgane mocarele,
  • 2 žlici sesekljanega svežega origana,
  • ½ žličke drobno sesekljanega svežega rožmarina,
  • 4 velike na rezine razrezane vijoličaste fige,
  • 2 žlici grobo sesekljanih lešnikov.

Priprava:

  1. V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, ob strani pa dodamo ½ žličke soli.
  2. Iz nadrobljenega kvasa, sladkorja in 100 ml mlačne vode naredimo kvasni nastavek in ga pustimo vzhajati 10 minut. Nato ga zlijemo na moko, prilijemo preostalo vodo in 2 žlici olivnega olja ter ugnetemo voljno, čvrsto testo. Razdelimo ga na 4 dele in iz njih oblikujemo hlebčke. Premažemo jih z nekaj olja in vzhajamo 20 minut.
  3. Pečico segrejemo na 220 °C in s preostalim oljem namastimo okrogle pekače za pico.
  4. Hlebčke razvaljamo v tanke kroge in jih položimo v pekače. Vsak krog premažemo z žlico kečapa, po vrhu razporedimo rezine šunke in koščke mocarele ter posujemo z origanom in rožmarinom. Nazadnje pice obložimo z rezinami fig, posujemo z lešniki in jih pečemo 15 minut.