Zanimivosti

Brancin v plaščku iz pancete

Maja Poljšak, Maja
16. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Marsikdo pečico uporablja v glavnem za peko sladic, vendar je odlična tudi za pripravo rib.

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 brancini po 250 do 300 g
  • 80 g na trakove narezane pancete
  • 1 neškropljena limona
  • 2 žlici nasekljanih svežih dišavnic (peteršilj, timijan, origano)
  • 4 krompirji
  • 1 rdeča čebula
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g jogurta
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1 žlica zeliščnega kisa
  • sol in poper
  • 100 g naribanega poltrdega sira

Priprava:

  1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Krompirje po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo. Kar smo izdolbli, nasekljamo, zmešamo s sirom, solimo in popramo. S to zmesjo napolnimo krompirje, polovice sestavimo in zavijemo v aluminijasto folijo ter damo v pečico. Pečemo 15 minut.
  2. Za pomako čebulo na drobno sesekljamo, zmešamo s kislo smetano, jogurtom, sladkorjem in kisom, solimo in popramo ter damo na hladno.
  3. Očiščene ribe splaknemo z mrzlo vodo in jih s papirnatimi brisačami osušimo. Limono narežemo na koščke, zmešamo z nasekljanimi zelišči in s to mešanico napolnimo trebušne votline rib, nato jih ovijemo s trakovi pancete in položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
  4. Deloma pečene krompirje odvijemo in polovice zložimo k ribam. Pekač damo v pečico in pečemo 15 minut. Nazadnje ribe in polnjene krompirje damo na krožnike, malo omake prelijemo po krompirjih, ostanek pa postrežemo v skledici.