Zanimivosti

Pečeni jajčevci z mesnim nadevom

Zvonka Labernik, Ženska
16. 9. 2017, 08.48
Deli članek:

Po navadi jajčevce nadevamo tako, da jih izdolbemo in v vdolbine naložimo nadev.

Za spremembo pa jih lahko narežemo na rezine in te nadevamo z izbranim nadevom. Najokusnejša kombinacija so jajčevci nadevani z mesom, lahko pa meso nadomestimo s poljubno zelenjavo in sirom.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 velika jajčevca,
  • 2½ žličke soli,
  • sok 1 limone,
  • 1½ žlice olivnega olja,
  • 1 sesekljana čebula,
  • 2 strta stroka česna,
  • 400 g zmlete govedine,
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
  • 3 drobno sesekljani listki bazilike,
  • ½ žličke zmletega črnega popra,
  • 4 žlice moke,
  • 100 g kokosovega olja za cvrenje,
  • 600 g olupljenega in na kocke narezanega paradižnika,
  • 100 g nastrganega sira (na primer gavde).

Priprava:

  1. Jajčevcema odrežemo pecelj, ju olupimo in vzdolžno narežemo na tanke rezine. Posolimo jih z 1½ žličke soli, pokapamo z limoninim sokom, naložimo v cedilo in pustimo počivati 30 minut.
  2. Za nadev v ponvi segrejemo 1 žlico olivnega olja ter na njem 5 minut pražimo čebulo in česen. Dodamo meso ter ga pražimo 5 minut, da porjavi. Nazadnje primešamo peteršilj in baziliko, solimo s ½ žličke soli in ¼ žličke popra ter dušimo še 5 minut.
  3. Rezine jajčevcev odcedimo in osušimo, nato pa povaljamo v moki in odvečno otresemo.
  4. V ponvi segrejemo kokosovo olje in jajčevce pečemo po 2 minuti na vsaki strani. Preložimo jih na papirnate brisače, da se odvečna maščoba odcedi.
  5. Paradižnike narežemo na kocke, dodamo preostalo sol, premešamo in damo v cedilo, da se odvečna tekočina odcedi.
  6. Pečico segrejemo na 180 °C in pekač namastimo s preostalim olivnim oljem. Vsako rezino jajčevcev nadevamo s po 2 žlicama nadeva in jo zvijemo v ruladico. Zložimo jih v pekač, posujemo z odcejenim s paradižnikom, začinimo s preostalim poprom in posujemo s sirom.
  7. Jajčevce pečemo od 25 do 30 minut, da se sir zlatorjavo zapeče.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025