Jesen, ki že veselo trka na vrata, z grozdjem v ospredju prehranskega načrta, je imenitna priložnost za počitek in prenovo telesa ter čas, da zajamemo sapo. Grozdje je ena izmed najkoristnejših vrst sadja in hrane nasploh, vendar tudi ena najbolj škropljenih. Zato je njegovo poreklo zelo pomembno. Seveda je najboljše tisto, ki ga lahko natrgamo doma, če ga seveda imamo. V nasprotnem primeru pojdite do najbližje kmetije.
Najboljše sorte
Prehransko najučinkovitejše so rdeče, torej temno vijolične sorte grozdja s čim temneje obarvano lupino. V njih je največ flavonoidov, ki učinkujejo antioksidacijsko in so zdravju koristni. To so zlasti refošk, merlot, barbera, modra frankinja ter seveda jurka in izabela.
Lupina je zdrava
Če menimo, da je grozdje hitra hrana, ki jo jemo tako mimogrede, se motimo. Največ koristnih sestavin je v tistem, kar običajno izpljunemo ali pogoltnemo, ne da bi zgrizli: v lupini. Šele ko temeljito zgrizemo lupine refoškovih jagod, poleg obilice grozdnega sladkorja ter izbranih vitaminov in rudnin zaužijemo bogat antioksidacijski paket flavonoidov.
Grozdni sok
Pripravite si zdrav in okusen sok, tak, ki ga boste lahko hranili vse leto. Za pripravo potrebujete 3 kilograme grozdnih jagod, 9 litrov vode, kilogram sladkorja in 2 dag citronke. S peclja odstranimo grozde. Na 3 kg grozdnih jagod dodamo 3 litre vode in kuhamo od 20 do 25 minut. Nato damo grozdne jagode v multipraktik, jih zmeljemo in precedimo skozi cedilo. V drugi posodi zavremo 6 litrov vode z 1 kg sladkorja in 2 dag citronke. Ko zavre (sladkor in citronka se raztopita), malo ohladimo in dodamo sok, ki smo ga prej precedili skozi cedilo. Vse skupaj segrejemo na 90 stopinj in ustekleničimo.
Grozdne kure
Zaradi čistilnega delovanja so posebej priljubljene grozdne kure, ki trajajo od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od počutja in stanja telesa. V tem času se uživa samo sveže grozdje in pije grozdni sok.
Namočeno v žganju
odobno kot višnje ali borovnice ga lahko namakamo v žganju. Izberemo samo zdrave in čvrste jagode, jih zložimo v kozarec ali steklenico s širokim vratom, prelijemo z žganjem in pustimo stati mesec ali dva.
Drugačne solate
Grozdje je lahko okusen dodatek k sadnim in zelenjavnim solatam. Odlično se ujame z rdečim radičem, lešniki, limoninim sokom in oljčnim oljem.
Shranjevanje
Obrani zdravi grozdi se lahko na hladnem ohranijo več tednov. Na dva do tri dni jih malo preberemo in odstranimo plesnive ali nagnite jagode. Večje grozde z debelo lupino, ki smo jih odrezali z delom trsa, lahko obesimo na vrvico in shranimo v hladni kleti. Ohranili se bodo vse do božiča.